Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
6.53

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

223

Natisni članek

Soledar vojna vojaki Rusija Ukrajina

Petek, 13. 1. 2023, 6.53

1 leto, 3 mesece

324. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinci: Prihaja nova mobilizacija v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

223

Rusi želijo podvojiti število aktivnih vojakov na dva milijona pripadnikov, trdijo ukrajinski obveščevalci.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

17.56 Ukrajinci: Prihaja nova mobilizacija v Rusiji
14.47 Pošiljanju leopardov Ukrajini naklonjena tudi Finska, Berlin še vedno zadržan
13.08 Kijev zanika rusko zavzetje Soledarja 
12.23 Po podatkih ministrstva za obrambo so ruske sile zavzele Soledar
12.19 Ruski politik grozi: Nemško zunanjo ministrico bi bilo treba ubiti
11.05 Nov val mobilizacije že v prihodnjih dneh?
9.08 Ukrajinski obrambni minister: De facto smo člani zavezništva Nato
8.46 Huda noč v Soledarju, Rusi krepijo ofenzivo 
8.11 Raketni napadi po vsej Ukrajini
7.24 Ameriški uradnik je Srbijo pozval, naj uvede sankcije proti Rusiji
6.53 Ukrajinski vojak iz Soledarja: Zapuščeni smo

17.56 Ukrajinci: Prihaja nova mobilizacija v Rusiji

Ukrajinski obveščevalci napovedujejo novo mobilizacijo v Rusiji, poroča Sky News. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi z vojaškim vrhom načrtoval podvojitev pripadnikov ruske vojske na dva milijona aktivnih vojakov. "Priprave na razglasitev naslednjega vala mobilizacije v Rusiji že aktivno potekajo," trdijo ukrajinski obveščevalci.

Po trditvah Ukrajine je bilo do sedaj ubitih ali ranjenih že več kot 100 tisoč ruskih vojakov. Spomnimo: septembra je Rusija v očitno prvem valu mobilizacije vpoklicala 300 tisoč civilistov.

14.47 Pošiljanju leopardov Ukrajini naklonjena tudi Finska, Berlin še vedno zadržan

Tako kot Poljska tudi Finska podpira pošiljanje tankov leopard Ukrajini. Če bo v zvezi s tem oblikovan skupni evropski projekt pomoči, bo potreben tudi prispevek Finske, je v četrtek zatrdil finski predsednik Sauli Niinisto. V Berlinu so medtem do ideje pošiljanja tankov Kijevu še vedno zadržani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Niinista je Finska v posebnem položaju, saj še ni članica zveze Nato, obenem pa neposredno meji na Rusijo. Nordijska država ima sicer več kot 200 tankov leopard 2.

Kijev zahodne države že dlje časa prosi za dobavo nemških tankov leopard. Poljska in Finska sta izrazili pripravljenost za pošiljanje teh v Ukrajino, vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan.

"Ni vprašanja, na katerega bi morali odgovoriti z ne, vendar trenutno pravimo, da nenehno poteka dialog o tem, kaj je v tem trenutku prav storiti in kako podpreti Ukrajino," je danes v Berlinu dejala namestnica tiskovne predstavnice nemške vlade Christiane Hoffmann in dodala, da največ pogovorov poteka z ZDA, Francijo in Veliko Britanijo, pa tudi s Poljsko in Španijo, navaja dpa.

Na vprašanje, kaj bi pomenila dobava leopardov Ukrajini brez soglasja Nemčije, je odgovorila, da bi bilo to nezakonito in da so pravila takšna. "To ni nekaj, kar bi nas skrbelo ali česar bi se bali. Mislim, da to ni realna predpostavka," je ocenila Hoffmann.

13.08 Kijev zanika rusko zavzetje Soledarja 

Kijev zanika, da so ruske sile zavzele Soledar (ki je pred invazijo imel približno toliko prebivalcev kot Škofja Loka) na vzhodu Ukrajine, in dodaja, da se v mestu nadaljujejo hudi boji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ruska vojska po tednih obsežnih bojev zavzela to strateško pomembno mesto v regiji Doneck.

"V Soledarju potekajo hudi boji," je sporočil tiskovni predstavnik vzhodne skupine ukrajinskih oboroženih sil Sergij Červati. "Ukrajinske oborožene sile nadzorujejo razmere v težkih pogojih," je dodal.

Ob tem naj bi v Kijevu Rusijo obtožili ustvarjanja poplave informacij, navaja britanski BBC.

12.23 Po podatkih ministrstva za obrambo so ruske sile zavzele Soledar

Ruske sile so po navedbah ruskega obrambnega ministrstva zavzele mesto Soledar v vzhodni Ukrajini, kar so označile za prvo pomembno zmago v zadnjih mesecih.

Rusija je nadzor nad Soledarjem prevzela v četrtek zvečer, je sporočilo ministrstvo na petkovem brifingu.

"Naredili smo ključen korak. Osvojitev Soledarja nam omogoča, da uničimo ukrajinske enote v veliko večjem mestu, Bahmutu," piše v izjavi.

V zadnjih dneh so se med srditimi spopadi pojavile nasprotujoče si trditve o tem, kdo ima nadzor nad mestom.

12.19 Ruski politik grozi: Nemško zunanjo ministrico bi bilo treba ubiti

Poslanec ruskega parlamenta Aleksej Žuravljov je na ruski televiziji dejal, da bi bilo treba nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock ubiti, ko je obiskala Harkov. Pri tem je ruski politik omenjal uporabo natančnega orožja.

Več preberite tukaj: 

Annalena Baerbock
Novice Ruski politik grozi: Nemško zunanjo ministrico bi bilo treba ubiti

11.05 Nov val mobilizacije že v prihodnjih dneh?

V prvem valu mobilizacije so po kratkem usposabljanju v Ukrajino poslali tristo tisoč ljudi. Ukrajinska obveščevalna služba ne izključuje možnosti, da bo Rusija v prihodnjih nekaj dneh razglasila novo mobilizacijo in pozvala dodatnih pol milijona ljudi. To bo teroristični državi omogočilo, da bo ustvarila strateške rezerve, poroča ukrajinska Pravda.

Glede na podatke ukrajinskih obveščevalnih služb namerava Rusija ustvariti vojsko z dvema milijonoma ljudi. Da bi bilo to mogoče, spreminjajo celo zakone.

9.08 Ukrajinski obrambni minister: De facto smo člani zavezništva Nato

"Ukrajina kot država in oborožene sile Ukrajine so postale članice Nata. De facto, ne de jure. Ker imamo orožje in razumevanje, kako ga uporabiti," pravi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov

Več preberite tukaj: 

Oleksij Reznikov
Novice Ukrajinski obrambni minister: De facto smo člani zveze Nato

8.46 Huda noč v Soledarju, Rusi krepijo ofenzivo 

Rusija v Soledarju krepi ofenzivo, je ukrajinski uradnik povedal za CNN. 

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je na Telegramu dejala, da je bila "noč v Soledarju vroča, boji so se nadaljevali. Rusi so vse glavne sile usmerili proti Donecku in ohranjajo visoko intenzivnost ofenzive," je dodala.

Maljarjeva je tudi opozorila, da je to "težko vojno stanje", vendar so ukrajinske enote "pogumno poskušale zadržati frontno črto".

8.11 Raketni napadi po vsej Ukrajini

Generalštab oboroženih sil Ukrajine je poročal, da so moskovske sile ciljale na številna naselja, vključno s Stelmahivko in Bilogorivko v Lugansku ter Marinko in krajem Nevelske v Donecku.

Rusija je od 6. ure zjutraj po lokalnem času izvedla tudi pet raketnih napadov na mesta Kostjantinivka, Kramatorsk in Zaporožje, poročajo lokalni mediji.

7.24 Ameriški uradnik je Srbijo pozval, naj uvede sankcije proti Rusiji

Ameriški uradnik je v četrtek pozval Srbijo, naj, "če želi napredovati", uvede sankcije proti Rusiji. 

"Spoštujemo stališča voditeljev v Beogradu, a iz praktičnih razlogov verjamemo, da dokler Srbija ne uvede sankcij, ne more napredovati," je po srečanju z najvišjimi srbskimi uradniki v Beogradu novinarjem dejal svetovalec ameriškega državnega sekretarja Derek Chollet.

Chollet je še dejal, da je kompromis med Srbijo in Kosovom mogoče doseči leta 2023 in da pot vodi skozi dialog pod okriljem Evropske unije.

6.53 Ukrajinski vojak iz Soledarja: Zapuščeni smo

Ukrajinski vojak, nameščen v Soledarju, vzhodnem mestu, kjer trenutno potekajo najhujši boji, je za CNN opisal trenutne razmere na bojišču. Povedal je, da se vojaki počutijo zapuščene. 

"Če danes ne bo ukaza o umiku, najverjetneje ne bomo imeli časa za odhod. Rečeno nam je bilo, da nas bodo umaknili. Zdaj smo preprosto zapuščeni. Zmanjkuje nam hrane, vode, ranjenih vojakov je ogromno. Še vedno imamo nekaj streliva," je vojak dejal po telefonu za CNN.

Vojak je povedal še, da je bila zadnja evakuacija pred tremi dnevi in ​​da so dobili ukaz o vztrajanju do konca. "Druge enote so se umaknile ali dobile ukaz za umik. Rečeno nam je bilo, naj zdržimo. Zdržali bomo, kolikor bomo lahko," je dejal Ukrajinec.

"Po več dneh umika smo celo nekoliko napredovali. Železniška postaja je naša, rudnik je naš. Čakamo na podporo. Soledar je Ukrajina," pa je na Telegramu sporočila brigada.

Danuše Nerudova
Novice Bo profesorica ekonomije spravila v kot razvpitega milijarderja?
Granata
Novice Iz prsi ukrajinskega vojaka uspešno odstranil granato: "Vsak trenutek bi lahko eksplodirala"
Ukrajina
Novice Rusi rekrutirali 30 prebivalcev doneške regije, med njimi so štirje invalidi
Ukrajina
Novice Spet menjave na vrhu: bo ta general Putinu prinesel preobrat v Ukrajini?
Ne spreglejte