SiolNET. Novice Svet
1,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odstavili ministra, ki je zanikal genocid v Srebrenici

1,34

termometer

Srebrenica 2020 |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Črnogorski parlament je v četrtek zvečer odstavil pravosodnega ministra Vladimirja Leposavića, ker je zanikal genocid v Srebrenici. Ob tem so poslanci sprejeli resolucijo o prepovedi zanikanja tega genocida, v katerem so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile osem Bošnjakov.

Parlament je o odstaviti Leposavića, ministra za pravosodje, človekove pravice in pravice manjšin, glasoval na predlog premierja Zdravka Krivokapića. Ta je 5. aprila predlagal njegovo odstavitev zaradi izjave, da bo genocid v Srebrenici priznal, "ko bo nedvoumno dokazan". Za Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je zaradi genocida v Srebrenici izreklo več sodb, pa je dejal, da je izgubilo legitimnost.

Premier Krivokapić je v parlamentu pred glasovanjem v četrtek dejal, da se mora Črna gora odločiti, ali bo evropska in demokratična država ali pa bo stalno čutila posledice vojne, ki je bila v 90. letih prejšnjega stoletja.

Prosrbski Leposavić, ki je v vlado prišel kot nestrankarski strokovnjak, je poslancem dejal, da obžaluje, če so njegove izjave prizadele in razdelile ljudi, ter znova zavrnil zanikanje genocida v Srebrenici. Njegovo odstavitev so v pismu poslancem zahtevale tudi predstavnice združenja Matere Srebrenice. 

Parlament je nato na predlog poslancev Bošnjaške stranke in ob podpori celotne opozicije sprejel resolucijo, v kateri so najostreje obsodili genocid v Srebrenici, potrdili, da je bilo v njem ubitih več kot osem tisoč bošnjaških civilistov, prepovedali javno zanikanje tega genocida ter 11. julij razglasili za dan spomina na njegove žrtve.

SREBRENICA Novice Četrt stoletja od najhujšega zločina po drugi svetovni vojni #video

Tako odstavitev ministra kot tudi resolucijo so sprejeli zahvaljujoč podpori opozicije. Odstavitev ministra so podprli s tesno večino 43 od 81 poslancev. Proti jih je bilo 27, vzdržanih pa deset.

Resolucijo pa so sprejeli s podporo 55 poslancev, tudi dveh koalicijskih blokov, liste Mir je naša nacija ter Črno na belem. Proti so glasovali poslanci največjega bloka v vladni koaliciji, prosrbske liste Za prihodnost Črne gore, ki jo vodi stranka Demokratska fronta. Zavrnili so jo, ker da gre za provokacijo Srbov v državi.

Podporo obema predlogoma so zagotovili poslanci opozicijske Demokratske stranke socialistov (DPS) predsednika države Mila Đukanovića, ki so zaradi glasovanja v četrtek prekinili bojkot dela parlamenta.

Iz Demokratske fronte pa so po glasovanju sporočili, da je v Črni gori nastopila politična kriza in da bodo zdaj njihovi poslanci bojkotirali delo parlamenta, dokler ne bodo dosegli novega dogovora v vladni koaliciji, v kateri so stranke, ki so na volitvah avgusta lani prvič po 30 letih na oblasti porazile Đukanovićevo DPS.

Eden od vodij stranke Milan Knežević je v parlamentu dejal, da "Krivokapić ne bo več premier, potem ko mu je opozicijska DPS pomagala pri odstavitvi ministra".

Zdravko Krivokapić Novice Črnogorski premier odstavil ministra zaradi zanikanja genocida v Srebrenici

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin