Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
10.37

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

28

Natisni članek

protest Srbija Beograd

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 10.37

11 mesecev, 4 tedne

Na protestu v Beogradu 50 tisoč ljudi. Opozicija: Vlada naj odstopi. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

28

Trinajstletni Kosta K., ki je na osnovni šoli v Beogradu ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, naj bi bil večer pred napadom s sošolci, na katere je le nekaj ur pozneje streljal, na rojstnodnevni zabavi. Učenec in eden izmed njegovih redkih prijateljev je za srbski tabloid Blic razkril, da naj bi Kosta K. na zabavi slavljencu dejal, da bo darilo prejel v sredo, torej na dan strelskega napada. Ob 18. uri so se v Beogradu sicer začeli veliki protesti z naslovom "Srbija proti nasilju." 

Nocoj okoli 18. ure se je v Beogradu pred parlamentom začel velik protest z naslovom "Srbija proti nasilju". Protest je odziv na dva nedavna pokola v tej državi. V prvem je, spomnimo, 13-letni učenec beograjske šole s streli ubil osem svojih sošolcev in šolskega hišnika. V drugem je 21-letni Uroš B. v Mladenovcu in okolici s streli iz avtomatske puške pobil osem ljudi.

Državljani in predstavniki opozicije so se zbrali pred poslopjem parlamenta, kjer so prebrali zahteve vladi, nato pa so se podali na miren sprehod do vlade Srbije. Zahteve so izrazili predvsem v listi Ne davimo Beograda in v preostalih opozicijskih strankah. Kot pravijo, je aktualna vlada zatajila, zato je prav, da prevzame odgovornost in odstopi. 

Navedli so več zahtev, katerih cilj je, kot rečeno, zmanjšanje stopnje nasilja v Srbiji. Od oblasti najprej zahtevajo odstavitev vodstva REM (regulatornega organa za medije) in Radiotelevizije Srbije ter zaplembo nacionalne frekvence televizijskih postaj Pink in Happy ter prepoved tabloidov, ki promovirajo nasilje.

Čeprav uradnih ocen o številu udeležencev ni, neodvisni srbski portal Danas.rs ocenjuje, da se je na protestu zbralo okoli 50.000 ljudi.

Prijatelj Koste K.: Bil je miren, dostojen in nekoliko introvertiran 

Eden izmed učencev beograjske osnovne šole Vladislav Ribnikar in eden od redkih prijateljev 13-letnega Koste K. je za omenjeni medij razkril nove podrobnosti iz življenja mladega napadalca. 

"Bila sva prijatelja, srečevala sva se tudi zunaj šole. Skupaj sva igrala videoigre, igrala sva nogomet v bližnjem parku," je povedal učenec in dodal, da je bil Kosta miren, dostojen in nekoliko introvertiran. 

"Vse stvari je zadržal zase. Tudi ko smo igrali nogomet, se je držal bolj ob strani. Imel je malo prijateljev, pogosto so ga ustrahovali in se norčevali iz njega. Govorili so mu, da je piflar, ker je bil odličen učenec, dobival je najvišje ocene." 

Branko Ružić
Novice Po sredinem strelskem pohodu odstopil srbski minister za šolstvo

Njegov prijatelj je zanikal zgodbo, da naj bi bil razlog za napad slaba ocena v šoli. "Nikoli ni dobil slabe ocene. Nekoč smo bili v parku, drugi učenci so ga obkrožili in vzklikali piflar. Dajali so mu tudi druge vzdevke. Kolikor vem, pa ga nikoli niso pretepli." Kosta je sicer pred časom zamenjal razred, a so se incidenti nadaljevali. 

Učenec je za Blic razkril, da so bili večer pred napadom s sošolci na rojstnodnevni zabavi, Kosta K. pa naj bi slavljencu dejal, da bo darilo prejel v sredo, torej na dan strelskega napada. Kot je še povedal, se je slavljencu uspelo rešiti s skokom skozi okno.

Zaradi strelov 13-letnega napadalca je umrlo devet ljudi, med njimi osem učencev in varnostnik, v napadu je bilo ranjenih še šest učencev in učiteljica. 

Beograd, žalovanje
Novice Po nasilju v Srbiji množično podpisovanje peticije za prepoved televizij Pink in Happy
Irina Borović
Novice Očetu 13-letnega napadalca v beograjski šoli odredili pripor
Srbija
Novice Napadalec večer pred streljanjem s sošolci na rojstnodnevni zabavi? #video
Ne spreglejte