Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2022,
21.39

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Natisni članek

Univerza Yale medicina tehnologija raziskava prašič

Sreda, 3. 8. 2022, 21.39

1 leto, 8 mesecev

Nova tehnologija: uro po smrti delno oživili prašičje organe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Prašič | Po šestih urah so prašičje organe, med njimi srce, jetra in ledvice, znanstveniki razrezali ter pokazali, da so bili ti delno oživljeni in da so se nekatere funkcije v njih obnovile. V srcu se je znova vzpostavila električna aktivnost, nekatere celice srčne mišice pa so se lahko skrčile. Vendar organi niso delovali na enaki ravni kot pred smrtjo. | Foto Tamino Petelinšek/STA

Po šestih urah so prašičje organe, med njimi srce, jetra in ledvice, znanstveniki razrezali ter pokazali, da so bili ti delno oživljeni in da so se nekatere funkcije v njih obnovile. V srcu se je znova vzpostavila električna aktivnost, nekatere celice srčne mišice pa so se lahko skrčile. Vendar organi niso delovali na enaki ravni kot pred smrtjo.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ameriškim raziskovalcem je uspel velik preboj na področju medicine, saj jim je le uro po smrti oziroma po tem, ko so ubili prašiča, uspelo delno oživiti njihove organe oziroma so ti še kazali znake življenja. Če bi tovrstno tehniko uporabili pri ljudeh, bi lahko povečali število organov, ki so na voljo za presaditev, zdravniki pa bi imeli več časa, da osebi rešijo življenje.

Strokovnjaki so ugotovitve raziskave označili za izjemno pomembne, poroča BBC.

Ko srce preneha biti, telo ostane brez kisika in hranilnih snovi, ki jih potrebuje za preživetje, ob tem organi v telesu nabreknejo, krvne žile se skrčijo, celice, ki so gradniki telesnih organov, začnejo odmirati.

Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Novice Nekdanji nemški kancler: Dobra novica je, da ...

Raziskovalcem je smrt v celicah uspelo odpraviti

Smrt v celicah naj bi se zgodila hitro in naj bi bila trajna, vendar je raziskovalcem z univerze Yale pri živalih, ki so bile mrtve eno uro, uspelo del te škode odpraviti.

"Obnovimo lahko nekatere funkcije celic, ki bi morale biti mrtve, v več vitalnih organih," je dejal profesor Nenad Šestan in dodal: "Te celice delujejo še nekaj ur po tem, ko ne bi več smele."

TSMC
Novice Najhujši scenarij: tovarna na Tajvanu lahko sproži svetovno katastrofo

Podobno raziskavo izvedli leta 2019

Podoben dosežek je raziskovalni skupini uspel že leta 2019 na prašičjih možganih. Zdaj so svojo tehnologijo, imenovano OrganEx, prilagodili za delovanje na vsem telesu, ne zgolj na možganih.

Kako deluje OrganEx in kaj potrebuje za delovanje

Sintetična kri prenaša kisik po telesu. Ta se ne strjuje, zato lahko krene po propadajočih krvnih žilah v prašiču.

Uporablja se koktajl 13 spojin za prekinitev kemičnih procesov, ki preprečijo smrt celic (tako imenovana apoptoza) in umirijo imunski sistem.

Potrebujejo še napravo za ritmično črpanje tekočine po telesu, ki posnema utrip bitja srca.

V poskuse je bilo vključenih približno 100 prašičev, ugotovitve raziskave so bile objavljene v reviji Nature, pred izvedbo so pridobili etično dovoljenje. Znanstveniki so živali globoko anestezirali in jim nato ustavili srce. Ko so bile te eno uro mrtve, so jih priključili na sistem OrganEx in jim šest ur dajali obnovitveni koktajl. Anestetik so vzdrževali ves čas poskusov.

Po šestih urah so prašičje organe, med njimi srce, jetra in ledvice, znanstveniki razrezali ter pokazali, da so bili ti delno oživljeni in da so se nekatere funkcije v njih obnovile. V srcu se je znova vzpostavila električna aktivnost, nekatere celice srčne mišice so se lahko skrčile. Vendar organi niso delovali na enaki ravni kot pred smrtjo, poroča BBC.

Novice Nova provokacija? Kitajci s tanki vdrli na plaže blizu Tajvana. #video

Do uporabe tehnologije na ljudeh nujnih še veliko raziskav

"Stvari niso tako mrtve, kot smo domnevali prej, dokazali smo, da lahko v resnici sprožimo obnovo celic na molekularni ravni. Celice lahko prepričamo, da ne umrejo," je povedal raziskovalec z univerze Yale Zvonimir Vrselja. Nevroznanstvenik David Andrijević je dejal, da je bil to "precej presenetljiv trenutek", a da to delovanje "ne kaže na kakršnokoli mentalno aktivnost prašiča". Tako Vrselja kot Andrijević in Šestan so po rodu Hrvati.

Tehnologija je zelo pomembna in obetavna z vidika ohranjanja organov po odvzetju darovalcu, meni Stephen Latham, direktor interdisciplinarnega centra za bioetiko na univerzi Yale, a preden jo bodo prilagodili za uporabo na ljudeh, bo nujnih še veliko raziskav.

Nancy Pelosi Tajvan
Novice Kitajska nad Tajvan pošilja svoje najmočnejše orožje. V zračnem prostoru Tajvana tudi ...
Ne spreglejte