SiolNET. Novice Svet
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova komisarka prihaja iz BiH. Podprl jo je tudi Klemenčič.

0,85

termometer

Dunja Mijatović
Foto: STA

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je danes za novo komisarko Sveta Evrope za človekove pravice izbrala kandidatko BiH Dunjo Mijatović. Položaj bo prevzela 1. aprila. Za položaj je kandidiral tudi slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič, ki pa je danes od kandidature odstopil in podprl Mijatovićevo.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je o novem komisarju za človekove pravice prvič odločala že v ponedeljek, a tedaj nobeden od treh kandidatov – poleg Mijatovićeve in Klemenčiča je bil kandidat še Francoz Pierre-Yves le Borgn – ni dobil absolutne večine, zato je danes sledil nov krog.

V njem je zadostovala navadna večina glasov. Za Mijatovićevo je glasovalo 107 poslancev, za le Borgna 103, medtem ko je 19 poslancev glas oddalo Klemenčiču.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je v prvem krogu dobil najmanj glasov in je nato umaknil svojo kandidaturo. Pravosodni minister Goran Klemenčič je v prvem krogu dobil najmanj glasov in je nato umaknil svojo kandidaturo. Foto: Bor Slana

Klemenčič pozval, naj podperejo Mijatovićevo

Klemenčič je sicer danes od kandidature odstopil in poslance Parlamentarne skupščine Sveta Evrope pozval, naj podprejo kandidatko iz BiH, nekdanjo predstavnico Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za svobodo medijev.

Komisar SE za človekove pravice je neodvisna in nepristranska zunajsodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v 47 državah članicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin