Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
19.23

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Strasbourg obletnica Svet Evrope Nataša Pirc Musar

Sreda, 21. 6. 2023, 19.23

10 mesecev, 1 teden

Pirc Musarjeva: Svet Evrope je pravni temelj Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Nataša Pirc Musar | "Svet Evrope je čuvaj naše celine, ki bdi nad človekovimi pravicami in pravno državo, dvema temeljnima načeloma uspešnih demokracij," je dejala predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar pred obiskom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. | Foto Daniel Novaković/STA

"Svet Evrope je čuvaj naše celine, ki bdi nad človekovimi pravicami in pravno državo, dvema temeljnima načeloma uspešnih demokracij," je dejala predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar pred obiskom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

Foto: Daniel Novaković/STA

Svet Evrope je predvsem in najpomembneje pravni temelj Evrope, je danes v nagovoru Parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Strasbourgu poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. V luči vojne v Ukrajini je izpostavila očitne kršitve mednarodnega prava in izrazila podporo vsem prizadevanjem za dosego pravičnega miru v tej državi.

"V 70 letih je Svet Evrope postal najpomembnejši organ Evrope za varstvo človekovih pravic in pravne države," je dejala Pirc Musarjeva in dodala, da je tudi pravni temelji, ki ohranja telo Evrope pokonci in delujoče. "Odstranite ta pravni temelj in Evropa, kot jo poznamo, se bo zrušila," je poudarila.

V luči ruskega napada na Ukrajino mora Evropa po njenih besedah zavrniti poskuse očitnih kršitev mednarodnega prava. Ob tem je podprla vsa prizadevanja, ki bi tlakovala pot do trajnega in pravičnega miru v Ukrajini, so sporočili iz urada predsednice.

"Trdno sem prepričana, da mora Svet Evrope ostati svetovni nosilec standardov pri obravnavanju novih in porajajočih se izzivov na področju človekovih pravic," je dejala in v tem kontekstu izpostavila nove tehnologije in umetno inteligenco.

Kot je dejala, je skrajni čas, da se njihova uporaba uradi na način, skladen s človekovimi pravicami, saj so posledice po njenih besedah lahko uničujoče. Svet Evrope je pozvala, naj izkoristi priložnost in postavi trdne standarde glede etičnega in odgovornega razvoja in uporabe umetne inteligence.

Svet Evrope je po oceni predsednice nenadomestljiv del splošne multilateralne arhitekture, njegov pravni režim pa da je pomemben del evropske stabilnosti. Opozorila je na nujnost popolnega izvajanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in izpostavila pomen nadaljnjega dobrega sodelovanja med Svetom Evrope in EU. "Imamo isto zastavo in himno. Ker si delimo iste vrednote, je naš skupni glas močnejši in glasnejši," je dejala.

V govoru je predstavila tudi svojo vizijo vloge Slovenije v Svetu Evrope in potrdila našo zavezanost vrednotam, ciljem in standardom te pomembne institucije. Slovenija ima po njenih besedah kot zagovornica vrednot Sveta Evrope pomembno vlogo v globalnem prostoru. To je potrdila tudi nedavna izvolitev Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN, je poudarila.

Opravila več srečanj

Predsednica se je v torek sestala z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić in ji predala listino o ratifikaciji protokola o spremembi konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko uporabo osebnih podatkov.

Danes se je nato sestala še s predsednikom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Tinyjem Koxom, predsednico ESČP Siofro O'Leary ter Slovenkami in Slovenci, ki so zaposleni na sodišču. Obiskala je tudi Evropski mladinski center v Strasbourgu, kjer se je z mladimi pogovarjala o reševanju podnebnih izzivov, zlasti na področju podnebnih sprememb.

V nadaljevanju obiska bo Pirc Musar osrednja gostja posebnega sprejema v počastitev slovenskega dneva državnosti in 30-letnice našega članstva v organizaciji, na katerem bo skupaj z Koxom in namestnikom generalne sekretarke Sveta Evrope Björnom Bergejem nagovorila zbrane.

Ne spreglejte