SiolNET. Novice Svet
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova Evropska komisija ne bo začela delati prvega novembra

0,38

termometer

ursula von der Leyen
Evropski parlament je proces imenovanja nove komisije pripravljen nadaljevati takoj, ko bo Ursula von der Leyen imela nove kandidate iz Francije, Romunije in Madžarske. Foto: Reuters

Evropski parlament o novi Evropski komisiji pod vodstvom Ursule von der Leyen ne more več glasovati prihodnji teden, tako da ta ne bo začela delati 1. novembra, kot je bilo predvideno. Parlament bi o novi komisiji lahko glasoval na prvem ali drugem plenarnem zasedanju novembra, a na potezi je von der Leynova, pravijo parlamentarni viri.

Evropski parlament je proces imenovanja nove komisije pripravljen nadaljevati takoj, ko bo Ursula von der Leyen imela nove kandidate iz Francije, Romunije in Madžarske. Glasujejo lahko na plenarnem zasedanju 13. in 14. novembra v Bruslju ali na plenarnem zasedanju od 25. do 28. novembra v Strasbourgu, a na potezi je von der Leynova, so povedali viri po današnjem sestanku konference predsednikov.

Ursula von der Leyen Novice Od spornih kandidatov padla samo Francozinja: "To, kar smo videli na zaslišanjih, je velik korak nazaj"

Von der Leynova še čaka na imena nekaterih komisarskih kandidatov

Glasovanje o novi komisiji je bilo predvideno prihodnjo sredo, vendar tega po neuradnih navedbah tehnično ni več mogoče izvesti. Trenutno ni niti novih imen iz Pariza, Bukarešte in Budimpešte. Ko bo nove kandidate potrdila von der Leynova, jih mora preveriti parlamentarni odbor za pravne zadeve, nato morajo odgovoriti na pisna vprašanja, potem morajo opraviti zaslišanje.

Nova komisija naj bi začela delati prvega novembra, vendar je padec francoske komisarske kandidatke Sylvie Goulard na izpitu v Evropskem parlamentu minuli teden vse postavil na glavo. Nova komisija naj bi začela delati prvega novembra, vendar je padec francoske komisarske kandidatke Sylvie Goulard na izpitu v Evropskem parlamentu minuli teden vse postavil na glavo. Foto: Reuters

Nova komisija naj bi začela delati prvega novembra, vendar je padec francoske komisarske kandidatke Sylvie Goulard na izpitu v Evropskem parlamentu minuli teden vse postavil na glavo. Prav tako v Bruslju še čakajo na nova kandidata Romunije in Madžarske, potem ko je parlament prvotna kandidata Laszla Trocsanyija in Rovano Plumb zaradi navzkrižja interesov zavrnil že pred zaslišanji.

ursula von der Leyen Novice Von der Leynova bo spala kar ob svoji pisarni

Nova komisija naj bi delo začela prvega decembra

Von der Leynova pričakuje od vseh treh držav dva kandidata, in sicer žensko in moškega. Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo francosko kandidatko ali kandidata predlagal po vrhu Unije, ki bo ta konec tedna v Bruslju. Še nekaj časa bo treba po neuradnih napovedih počakati na kandidatko ali kandidata Romunije, kjer je pred dnevi padla vlada.

Tako predsednik parlamenta David Sassoli kot nekateri drugi evropski politiki, med njimi bodoči visoki zunanjepolitični predstavnik Unije, zdaj še španski zunanji minister Josep Borrell, so v minulih dneh že nakazali, da pričakujejo začetek dela nove komisije s prvim decembrom.

To ne bo prvič, da bo komisija nov petletni mandat začela z zamudo. Z zamikom sta na primer začeli delati obe komisiji pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa, leta 2004 zaradi zapletov ob imenovanju s tritedensko zamudo, leta 2009 pa zaradi zamud z uveljavitvijo lizbonske pogodbe februarja namesto novembra.

V vmesnem času je stara komisarska ekipa opravljala tekoče posle. Tako bo tudi zdaj z ekipo Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja. V Bruslju zatrjujejo, da bo Evropa delovala naprej tudi po prvem novembru, in to ne glede na to, kdo bo sedel na sedežu komisije v Bruslju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin