Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2019,
8.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

13

Natisni članek

obnova Emmanuel Macron požar Notre Dame

Sreda, 17. 4. 2019, 8.02

5 let

Po požaru v Notre-Dame po vsej Franciji zadoneli zvonovi #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

13

Notre-Dame | Zvonovi so zadoneli so ob 18.50 oziroma natanko takrat, ko je v znameniti katedrali v ponedeljek izbruhnil požar. | Foto Reuters

Zvonovi so zadoneli so ob 18.50 oziroma natanko takrat, ko je v znameniti katedrali v ponedeljek izbruhnil požar.

Foto: Reuters

V znak solidarnosti s pariško škofijo, kjer je bila v požaru poškodovana znamenita katedrala Notre-Dame, so danes zvečer zazvonili zvonovi v vseh cerkvah po Franciji. Zvonovi so zadoneli so ob 18.50 oziroma natanko takrat, ko je v znameniti katedrali v ponedeljek izbruhnil požar. Francoska vlada je medtem odločila, da bo razpisala mednarodni razpis za gradnjo stolpiča, uničenega v požaru.

V znak solidarnosti s pariško škofijo so ob 18.50 po vsej Franciji zadoneli cerkveni zvonovi. Video: YouTube.


Francoski premier Edouard Philippe je sporočil, da bodo mednarodni arhitekturni razpis razpisali za 93 metrov visok, s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja, ki se je zrušil med požarom. Ogenj je v 12 urah uničil streho 850 let stare katedrale.

Notre Dame
Novice Poglejte, kako je videti notranjost Notre-Dame po požaru #video #foto

Glavne relikvije in umetniška dela prenesli na varno v Louvre

Philippe je po seji vlade, posvečeni obnovi katedrale, pojasnil, da bodo v okviru razpisa odločili, ali bodo stolpič znova postavili in ali ga bodo zgradili na enak način, kot ga je francoski arhitekt Viollet le Duc, ali pa ga bodo postavili s sodobnimi tehnikami.

Minister za kulturo Franck Riester je na seji vlade sporočil dobro novico, da so trije originalni gotski vitraji, monumentalne rozete, požar prestali nepoškodovani. Glavne verske relikvije in umetniška dela so prav tako prenesli na varno v muzej Louvre, kjer jih bodo po besedah premierja zdaj podrobno pregledali strokovnjaki.

Fotogalerija
1 / 5

Riester je kolege ob tem seznanil, da so tudi monumentalni umetniški predmeti, kot so orgle in največje slike, ki jih med požarom niso mogli umakniti iz katedrale, prav tako preživeli požar. V četrtek jih bodo premestili, konec tedna pa začeli njihovo restavracijo, je dodal francoski kulturni minister.

Notre Dame
Trendi Zakaj je notredamska katedrala tako pomembna

Macron: Katedralo bomo obnovili v petih letih

Preiskovalci nadaljujejo s preiskavo vzroka požara, ki ga obravnavajo kot nesrečo. | Foto: Reuters Preiskovalci nadaljujejo s preiskavo vzroka požara, ki ga obravnavajo kot nesrečo. Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek napovedal, da bodo katedralo popolnoma obnovili v petih letih. Philippe sicer meni, da bi bilo dobro, da bi država pri obnovi postavila jasne cilje. Ocene, koliko bo stala obnova, ni mogel podati. Po pozivu k donacijam so bogati Francozi in podjetja za prenovo sicer obljubili več kot 800 milijonov evrov.

Predstavnik gasilcev Jose Vaz de Matos je danes povedal, da so gasilci katedralo rešili, ker so se osredotočili na to, da so preprečili širjenje požara s strehe na severni zvonik. Če bi ogenj zajel notranjo leseno strukturo, ki drži zvonove, bi se zrušil tudi zvonik. To bi pomenilo tudi izgubo katedrale, saj bi zrušenje vsakega novega dela povzročilo zrušenje drugega, je povedal.

Pariško tožilstvo medtem nadaljuje preiskavo vzroka požara, ki ga obravnava kot nesrečo, tudi z zaslišanji več deset prič. Med njimi so tudi delavci, ki so delali na obnovitvenih delih na strehi in stolpiču. Podjetje Le Bras Freres, ki je odgovorno za dela, je zanikalo odgovornost za izbruh požara. Zagotovili so, da med obnovo niso niti varili niti opravljali drugih del, kjer bi uporabljali ogenj ali visoke temperature. Takrat so samo postavljali gradbene odre, so dodali.

Bi lahko pri obnovi Notre-Dame uporabili tudi slovenski les? Novinarka: Petra Vehovar/Video: Planet.


Papež se je zahvalil gasilcem, ki so gasili katedralo

Papež Frančišek se je danes v imenu celotne katoliške cerkve zahvalil gasilcem, ki so tvegali svoja življenja, da bi rešili gorečo katedralo v Parizu. "Hvaležnost celotne Cerkve gre vsem, ki so storili vse, kar so lahko, celo tvegali svoja življenja, da bi rešili baziliko," je na splošni avdienci v Vatikanu poudaril papež Frančišek.

Ob 18.50 po vsej državi zadoneli zvonovi

Medtem ko gasilci še vedno nadzirajo razmere v katedrali, so katoličani v Parizu nadaljevali priprave na veliko noč. Na levem bregu Sene so se v cerkvi Saint Sulpice zbrali pri maši, ki bi morala biti v poškodovani katedrali.

Fotogalerija
1 / 12

Maše sta se udeležila tudi žena francoskega predsednika Brigitte Macron in županja Pariza Anne Hidalgo. Več sto vernikov, za katere ni bilo prostora v cerkvi, je mašo spremljalo na velikem platnu pred poslopjem. Ob 18.50 so po vsej državi zadoneli zvonovi v cerkvah v znak solidarnosti s pariško škofijo. Zvonovi so zadoneli tudi v drugih državah, med drugim na Poljskem in Češkem.

Požar Notre Dame, Pariz
Novice Trumpov predlog za gašenje notredamske katedrale - kaj so mu odgovorili Francozi? #foto #video

 

Ne spreglejte