Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2019,
6.13

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Natisni članek

požar Notre Dame Francija

Torek, 16. 4. 2019, 6.13

5 let

Poglejte, kako je videti notranjost Notre-Dame po požaru #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

44

Gasilcem je po 15 urah vendarle uspelo pogasiti požar v znameniti katedrali Notre-Dame v Parizu. Tožilec je ugotovil, da vzrok požara ni požig, ampak da je šlo za nesrečo. Ognjeni zublji, ki so zajeli to več kot 850 let staro cerkev, so uničili streho, medtem ko je struktura zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena. Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bodo srednjeveško katedralo v celoti obnovili.

Foto: notranjost Notre-Dame po požaru

Fotogalerija
1 / 6

Povzetek dogajanja:

  • Požar je popolnoma pogašen.
  • Tožilec preiskuje vzroke za požar. Po prvih ugotovitvah ni šlo za požig, temveč za nesrečo.
  • Odprto ostaja vprašanje varnosti v požaru poškodovanega ogrodja stavbe.
  • Strokovnjaki ocenjujejo višine škode.
  • V požaru so bili lažje poškodovani dva policista in en gasilec.
  • Za obnovo cerkve so zbrali že več kot 600 milijonov evrov.

Pariškim gasilcem je 15 ur po izbruhu požara uspelo rešiti glavno strukturo, stolpič in streha pa sta se zrušila, poročajo francoski mediji. Smrtnih žrtev ni bilo, so se pa v požaru lažje poškodovali gasilec in dva policista.

Vzrok požara še vedno ni jasen, po za zdaj znanih podatkih pa naj bi do tega prišlo med obnovitvenimi deli. Francoski tožilec je za zdaj sporočil, da je vzrok nesreča, ne požig.

Strokovnjaki pa se ukvarjajo z vprašanjem, ali se je ogrodje stavbe v požaru premaknilo oziroma ali je stavba varna. Okrog sto gasilcev bo vsaj še danes nadzorovalo pogorišče, da preprečijo morebitne nove požare.

Unescova dediščina bo v celoti obnovljena

Kraj nesreče je obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je zahvalil pariškim gasilcem za pogum v reševalni akciji. Dejal je, da so se "najhujšemu izognili," saj je gasilcem uspelo rešiti glavni del strukture katedrale.

"Zgradbo bomo v celoti obnovili, saj ne gre samo za zgodovinski, ampak tudi francoski spomenik," je pojasnil. V čustvenem govoru je poudaril, da gre za strašno tragedijo. Zavezal se je tudi k mednarodni akciji zbiranja prostovoljnih prispevkov za obnovo cerkve.

Nekaj manj kot 12 ur po požaru se je začela mednarodna akcija zbiranja denarja za obnovo cerkve.
 | Foto: Reuters Nekaj manj kot 12 ur po požaru se je začela mednarodna akcija zbiranja denarja za obnovo cerkve. Foto: Reuters

Macron je v večernem televizijskem nagovoru državljanov izrazil željo, da bi Notre-Dame obnovili v petih letih.  "Katedralo bomo obnovili, da bo še lepša. Želim, da bi to storili v petih letih," je dejal Macron. 

"Sinoči smo v Parizu videli, da se lahko mobiliziramo in poenotimo za zmago. V naši zgodovini smo gradili mesta, pristanišča in cerkve. Vsakič smo jih obnovili. Ukrepajmo in uspeli bomo," je Macron pozval sodržavljane.

Notre Dame
Novice V Notre-Dame izbruhnil silovit požar, zrušila sta se streha in stolpič #video #foto

Ponudbe za sofinanciranje obnove kar dežujejo

Po požaru dežujejo predlogi za finančno pomoč pri obnovi znamenite katedrale. Svojo pomoč je ponudil milijarder Francois-Henri Pinault, predsednik in generalni direktor skupine Kering, ki si med drugim lasti modni hiši Gucci in Yves Saint Laurent. Ta je obljubil denarno pomoč v višini 100 milijonov evrov za obnovo Unescove svetovne dediščine.

Denarnico je odprl še en milijarder, in sicer lastnik modnega imperija LVMH Bernard Arnault. Dejal je, da bo za obnovo prispeval 200 milijonov evrov. Enako vsoto pomoči je napovedal tudi francoski kozmetični velikan L'Oreal, 100 milijonov evrov pa francosko naftno podjetje Total. Tudi več drugih francoskih podjetij in bogatašev je napovedalo pomoč v višini več milijonov evrov.

Predsednica širše regije Pariza Ile-de-France Valerie Pecresse namerava medtem za obnovo katedrale nameniti deset milijonov evrov. Skupaj se je tako po oceni AFP zbralo že več kot 600 milijonov evrov.

Notre Dame | Foto: Reuters Foto: Reuters

Umetniška dela jim je uspelo rešiti

Požar je izbruhnil okoli pol pete ure popoldne in se po navedbah preiskovalcev "zelo hitro" razširil po lesenem ogrodju. Najprej je zajel strešni del katedrale, v katerem so bila uničena steklena okna in lesena notranjost. V času požara so bili nekateri deli zgodovinskega poslopja v obnovi, saj naj bi se v kamniti strukturi začele pojavljati razpoke, ki so vzbudile bojazen, da bi lahko bila struktura cerkve nestabilna.

Notre Dame | Foto: Reuters Foto: Reuters

Reševalnim skupinam je uspelo rešiti vse dragocene umetnine in verske predmete oziroma relikvije, vključno s krono trnja, ki naj bi jo Jezus nosil pred križanjem. "Imeli smo srečo pri reševanju umetniških del, saj so bili ti v času prenove shranjeni na varnem mestu," je dejala županja Pariza Anne Hidalgo, poroča BBC.

Več obiskovalcev kot pariški Eifflov stolp

Notre-Dame velja za nacionalni simbol, ki ga na letni ravni obišče več kot 13 milijonov turistov, kar je več kot znameniti Eifflov stolp. Zadnjo večjo škodo je katedrala utrpela v času francoske revolucije. V svetovnima vojnama je ostala večinoma nepoškodovana.

Fotogalerija
1 / 22

Ob požaru v katedrali je predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Stanislav Zore v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji vodstvu francoske škofovske konference izrazil "podporo in bližino". Na družbenem omrežju Twitter je SŠK zapisala, da z veliko žalostjo spremljajo požar v Notre Dame in da v velikem tednu izražajo solidarnost s Cerkvijo v Franciji.

Notre Dame
Novice Poglejte, kako je bila videti znamenita katedrala Notre-Dame v Parizu #foto
Ne spreglejte