Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
16.29

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Bruselj srečanje notranji minister Boštjan Poklukar

Četrtek, 13. 6. 2024, 16.29

1 teden

Članice Nata sprejele operativni načrt za podporo Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Ukrajina | Podrobnosti dokumenta bodo razkrili v petek, ko ga bodo uradno potrdili ministri. | Foto Reuters

Podrobnosti dokumenta bodo razkrili v petek, ko ga bodo uradno potrdili ministri.

Foto: Reuters

Članice zveze Nato so danes v Bruslju sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini, je potrdil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Zavezništvo namerava v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja in dejavnosti usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Več kot 99 odstotkov vse vojaške podpore Ukrajini zagotavljajo zaveznice Nata. Zato je smiselno, da Nato prevzame večjo vlogo pri teh prizadevanjih," je dejal Stoltenberg.

Stoltenberg je zaveznice Nata tudi pozval, naj sprejmejo dolgoročno finančno zavezo v vrednosti 40 milijard evrov na leto, ki bi si ga članice pravično razdelile. Prepričan je, da se bo z verodostojno dolgoročno zavezo Moskvi pokazalo, da ne bo zmagala le s čakanjem.

Dokument o operativnem načrtu za razširitev podpore zavezništva Ukrajini so sprejeli ob robu srečanja obrambnih ministrov Nata, podrobnosti pa naj bi razkrili v petek, ko ga bodo uradno potrdili ministri, poroča dpa.

Načrtu je sprva nasprotovala Madžarska, a sta se Stoltenberg in madžarski premier Viktor Orban v sredo dogovorila, da Budimpešta ne bo blokirala načrta, v skladu s katerim bi imel Nato vodilno vlogo pri usklajevanju podpore Ukrajini, a v njem tudi ne bo sodelovala.

Stoltenberg tako pričakuje, da bodo obrambni ministri na zasedanju v Bruslju, zadnjem pred julijskim vrhom v Washingtonu, potrdili načrt. Med drugim naj bi pod okrilje Nata prešla tudi kontaktna skupina za podporo Ukrajini, znana pod imenom Ramstein, ki jo trenutno vodijo ZDA.

Rusija, TV
Novice Hekerji vdrli v rusko televizijo in gledalcem pokazali, koliko Rusov umira v Ukrajini #video

Notranji ministri EU za podaljšanje začasne zaščite za ukrajinske begunce

Notranji ministri držav članic EU so medtem danes podprli predlog Evropske komisije za podaljšanje začasne zaščite za ljudi, ki so se v unijo zatekli pred rusko agresijo na Ukrajino, do marca 2026. Predlog bo moral Svet EU zdaj še uradno potrditi.

"Dokler bombe padajo na Ukrajino, razmere tam niso varne. Ministri so danes znova pokazali solidarnost in se odločili, da bodo v EU še naprej nudili zaščito Ukrajincem," je po današnjem zasedanju notranjih ministrov držav članic unije povedala državna sekretarka na belgijskem notranjem ministrstvu Nicole de Moor.

Strinjali so, da se začasna zaščita za ukrajinske begunce, ki bi se po trenutnih načrtih iztekla marca prihodnje leto, podaljša do marca 2026.

Zdaj morajo sicer države članice predlog, ki ga je Bruselj predstavil ta teden, še uradno potrditi. Na komisiji so ob predstavitvi predloga poudarili, da bo to več kot štirim milijonom ljudi, ki so se zatekli v EU, omogočilo gotovost in podporo.

EU je direktivo o začasni zaščiti, ki ukrajinskim beguncem med drugim omogoča brezpogojen dostop do zdravstva, šolanja, dela in stanovanj v državah članicah, aktivirala v začetku marca 2022 kmalu po začetku ruske agresije na Ukrajino.

Moskovska borza
Novice Je to ameriški udarec, ki bo zatresel Rusijo?
Ylva Johansson
Novice Bruselj z načrtom za pripravo članic na izvajanje migracijskega pakta EU
Ne spreglejte