Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
13.58

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

migracijski pakt Boštjan Poklukar Ylva Johansson Evropska komisija Evropska unija

Sreda, 12. 6. 2024, 13.58

1 teden

Bruselj z načrtom za pripravo članic na izvajanje migracijskega pakta EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Ylva Johansson | Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je članice konec aprila na ministrski konferenci v belgijskem Gentu, namenjeni implementaciji pakta, pozvala, naj do jeseni v Bruselj pošljejo osnutke načrtov. | Foto STA

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je članice konec aprila na ministrski konferenci v belgijskem Gentu, namenjeni implementaciji pakta, pozvala, naj do jeseni v Bruselj pošljejo osnutke načrtov.

Foto: STA

Evropska komisija je danes predstavila skupni načrt za izvajanje evropskega pakta o migracijah in azilu, ki je začel veljati v torek, uporabljati pa se bo začel poleti 2026. V skupnem načrtu je Bruselj opredelil, kaj vse morajo članice storiti, da bodo pripravljene na izvajanje pakta. Zdaj morajo do decembra pripraviti nacionalne načrte.

"Zadnje dni je veliko zanimivih novic, vendar pa je tudi včeraj bil pomemben dan. Uradno je namreč začel veljati pakt o migracijah in azilu. To pomeni, da je zdaj pravna realnost v okviru prava EU in da se je začel odštevati čas do novega roka. Imamo natanko dve leti, da do 11. junija 2026 pakt uresničimo na terenu," je ob predstavitvi skupnega načrta za izvajanje migracijskega pakta povedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

"Imamo natanko dve leti, da do 11. junija 2026 pakt uresničimo na terenu," je ob predstavitvi skupnega načrta za izvajanje migracijskega pakta povedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. | Foto: STA "Imamo natanko dve leti, da do 11. junija 2026 pakt uresničimo na terenu," je ob predstavitvi skupnega načrta za izvajanje migracijskega pakta povedal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. Foto: STA Poudaril je, da bo to zelo zahtevna naloga, saj je zakonodaja zelo kompleksna. Dodal je, da članice nimajo enakega izhodišča. Ravno zato je danes komisija predstavila načrt, da bodo lahko čez dve leti vse skupaj začele izvajati novo evropsko migracijsko zakonodajo.

Sveženj zakonov je sestavljen iz desetih gradnikov

V načrtu so opredelili, kaj vse morajo članice storiti za to. Zakonodajni sveženj so razdelili na deset gradnikov, ki pa so po besedah evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson tesno povezani med seboj. Zato je treba uresničiti vse, je poudarila.

Med gradniki so skupni informacijski sistem, nov sistem za upravljanje migracij na zunanjih mejah EU, vzpostavitev ustreznih pogojev za življenje prosilcev za azil, pravični in učinkoviti azilni postopki, pa tudi postopki vračanja posameznikov, ki niso upravičeni do bivanja v EU, v države izvora.

Preostali gradniki so še vzpostavitev sistema, ki bo deloval in omogočal delitev odgovornosti med članicami, solidarnost, pripravljenost na krize, povezane z migracijami, varovanje temeljnih pravic prosilcev za azil in ranljivih oseb ter vključevanje migrantov v lokalno okolje.

Do decembra bo časa za predstavitev nacionalnih načrtov 

Evropska komisija bo skupni načrt na četrtkovem zasedanju predstavila notranjim ministrom držav članic, ki bodo morale nato do 12. decembra v Bruselj posredovati nacionalne načrte izvajanja. Komisija jih je pozvala, naj že oktobra pošljejo osnutke načrtov, da jim bodo lahko pomagali pri pravočasni pripravi končne različice.

Johansson je na današnji predstavitvi v Bruslju članicam zagotovila podporo pri pripravi načrtov in izvajanju zakonodaje. Za to bo poleg sredstev iz nacionalnih proračunov v okviru večletnega finančnega okvira 2021-2027 na razpolago 3,6 milijarde evrov evropskih sredstev, je povedala.

Ylva Johansson
Novice Komisarka Johansson: To ni dobra rešitev za soočanje z migracijami
Migranti na južni meji ZDA
Novice Evropski pakt o migracijah in azilu dokončno sprejet
Migranti
Novice Hrvaška še vedno premalo učinkovita pri preprečevanju nezakonitih migracij
Ne spreglejte