Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
8.47

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,19

Natisni članek

Natisni članek

Janet Yellen ZDA sankcije Ukrajina Rusija moskovska borza

Četrtek, 13. 6. 2024, 8.47

3 mesece, 1 teden

Je to ameriški udarec, ki bo zatresel Rusijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,19
Moskovska borza | Zaradi uvedbe omejevalnih ukrepov Združenih držav Amerike proti moskovski borzni skupini sta borzno trgovanje in poravnave dobavljivih instrumentov v ameriških dolarjih in evrih začasno ustavljena. | Foto Guliverimage

Zaradi uvedbe omejevalnih ukrepov Združenih držav Amerike proti moskovski borzni skupini sta borzno trgovanje in poravnave dobavljivih instrumentov v ameriških dolarjih in evrih začasno ustavljena.

Foto: Guliverimage

ZDA so v sredo naznanile vrsto novih sankcij proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Te bodo vključevale več kot 300 posameznikov in organizacij v Rusij ter tudi v državah, kot so Kitajska, Turčija in Združeni arabski emirati. Poleg novih sankcij ameriško ministrstvo za finance razširja tudi svojo opredelitev ruske vojaškoindustrijske baze. Zaradi novih sankcij ZDA se je na največji ruski borzi v Moskvi ustavilo trgovanje z dolarjem in evrom.

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je pojasnila, da so novi ukrepi namenjeni oteževanju dobav iz tretjih držav v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povečanje tveganja za ruske finančne institucije

"Povečujemo tveganje za finančne institucije, ki se ukvarjajo z ruskim vojnim gospodarstvom, odpravljamo poti za izogibanje in zmanjšujemo ruske možnosti za izkoriščanje dostopa do tuje tehnologije, opreme, programske opreme ter storitev informacijske tehnologije," je dodala.

Poljski F-16
Novice Hudi ruski napadi na Ukrajino. Dvignila so se tudi Natova letala.

Na posodobljeni seznam sankcij so ZDA med drugim uvrstile moskovsko borzo in več njenih hčerinskih družb.

Odziv ruske centralne banke in moskovske borze

 "Zaradi uvedbe omejevalnih ukrepov Združenih držav Amerike proti moskovski borzni skupini sta borzno trgovanje in poravnave dobavljivih instrumentov v ameriških dolarjih in evrih začasno ustavljena," je sporočila ruska centralna banka.

Dodala je, da bo za določitev uradnih menjalnih tečajev za dolar in evro uporabila podatke o trgovanju na prostem trgu. Banka je kljub državnemu prazniku v Rusiji pohitela z izjavo, da bi ljudi prepričala, da so njihove bančne vloge v dolarjih in evrih varne. "Podjetja in posamezniki lahko še naprej kupujejo in prodajajo ameriške dolarje in evre prek ruskih bank. Vsa sredstva v ameriških dolarjih in evrih na računih ter depozitih državljanov in podjetij ostajajo varna," so sporočili.

Moskovska borza, največja ruska borza, je prav tako sporočila, da bo prenehala trgovanje z delnicami in trgovanje na denarnem trgu, poravnano v dolarjih in evrih.

Vir: Reuters

Razširitev opredelitve ruske vojaškoindustrijske baze

Poleg novih sankcij ameriško ministrstvo za finance razširja svojo opredelitev ruske vojaškoindustrijske baze. Do zdaj so sankcije proti tujim bankam uvajali le zaradi podpiranja ruske obrambne industrije, po novem pa lahko sankcije doletijo tudi tuje finančne ustanove zaradi transakcij s katerokoli pravno ali fizično osebo pod sankcijami ali ruskimi bankami, kot sta VTB ali Sberbank. Seznam izpostavljenih tarč se je povečal z več kot tisoč na približno 4500.

Odziv Rusije na nove sankcije

Na nove sankcije se je danes odzval tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Ruski pristojni regulatorji zagotavljajo stabilnost na vseh trgih," je poudaril po poročanju državnih medijev. Dodal je, da Rusija že razmišlja o uvedbi povračilnih ukrepov zoper ZDA.

Tvit, ki naj bi prikazoval vrste pred menjalnico danes zjutraj v Sank Peterburgu: 

Washington omejuje tudi zagotavljanje storitev informacijske tehnologije in določene programske podpore osebam v Rusiji.

Sankcije naj bi ruski izvoz zmanjšale za 90 milijard dolarjev

Najnovejše sankcije vplivajo na več kot 90 oseb in organizacij na Kitajskem, v Južni Afriki, Turčiji ter Združenih arabskih emiratih, ki so po obtožbah ZDA s pomočjo blaga in storitev omogočile nadaljevanje vojne in rusko izogibanje sankcijam.

Neimenovani visoki uradnik ameriške vlade je v sredo novinarjem povedal, da so sankcije do zdaj svetovni izvoz v Rusijo zmanjšale za 90 milijard dolarjev, izvoz iz ZDA v Rusijo pa se je praktično ustavil za vse razen za nekatere medicinske izdelke, še navaja AFP.

Bradley proti BTR
Novice Spopad v slogu Pobesnelega Maxa: ukrajinski oklepnik proti ruskemu #video
Ruski tank
Novice Soočenje ruskega tanka in ukrajinskega drona: bilo je brez usmiljenja #video
Ruski tank v bližini Kijeva
Novice Ukrajinski dron je priletel čisto blizu ruskega tanka. In storil to. #video
Ne spreglejte