SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelovo nagrado bodo sprejeli predsedniki treh evropskih institucij

2

termometer

EU bo decembra na slovesno podelitev Nobelovih nagrad v Oslo poslal tri predstavnike svojih najvidnejših institucij.

Čeprav je minil že skoraj teden, odkar je Evropska unija (EU) prejela Nobelovo nagrado za mir, pa je šele zdaj znano, kdo bo na slavnostni podelitvi nagrad 10. decembra na Norveškem. EU se je odločil, da bodo v njegovem imenu nagrado sprejeli predsedniki teh najpomembnejših evropskih institucij – predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Ni še jasno, kateri od treh bo imel slavnostni govor Nekaj nejasnosti pa vendarle še vedno obstaja. EU se še ni odločil, kateri od treh predstavnikov bo imel slavnostni govor, saj je v navadi, da ob prejemu nagrade govori le ena oseba. Nejasno pa je tudi, kaj se bo zgodilo z 910 tisoč evri, ki jih bo EU prejel ob nagradi, vendar se pričakuje, da jih bo EU namenil v dobrodelne namene.

Odbor za Nobelovo nagrado je svojo odločitev sporočil pretekli petek, pri tem pa dejal, da je 55-letna organizacija pomagala preoblikovati Evropo iz celine vojne v celino miru. Pri tem so se oglasili tudi kritiki EU-ja, ki mu očitajo, da se že tri leta spopada z gospodarsko krizo. EU se je odločil, da v Oslo na Norveško pošlje tri predstavnike tudi zato, da pokaže, da ima EU veliko težav pri sprejemanju odločitev, kljub temu pa na koncu vedno najde kompromis.

Zadnja organizacija, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir, so bili Zdravniki brez meja, ki so nagrado prejeli leta 1999.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin