Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija

Nedelja, 1. 9. 2013, 7.43

8 let

Nič več Made in Germany

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija bi rada ukinila oznako Made in Germany, ki je že sto let sinonim za kakovost.

Evropska komisija se je odločila, da bo uvedla nove uredbe o označbah o proizvodnji državi posameznega izdelka. Komisija meni, da bi moral vsak proizvajalec natančno dokumentirati, od kod prihajajo posamezni deli izdelka, in na koncu izračunati, v kateri državi je bil narejen največji odstotek. Tako bi dobili podatke za obračunavanje carine.

Toda v nekaterih državah so zaradi predloga ogorčeni, denimo v Nemčiji. Do zdaj je oznako Made in Germany lahko na izdelek napisal vsak proizvajalec, če so bili pomembni deli izdelka narejeni v Nemčiji. Tako so bili avtomobili kljub vsemi Made in Germany, čeprav so bili sestavljeni na Kitajskem iz delov, narejenih v Braziliji, poroča Deutsche Welle.

Po novi uredbi bi moral proizvajalec izračunati, koliko odstotkov delov je prispevala posamezna država. "To je le birokracija, ki bo zaradi carine uničila kakovost," je za DW jezen dejal predsednik Nemškega društva za kakovost Jürgen Varwig. Oznaka Made in Germany namreč ne predstavlja le odstotka delov, ki so iz posamezne države, temveč je sinonim za kakovost. "Oznaka Made in Germany je jamstvo za zanesljivost, trajnost. S to oznako kupec kupi imidž nemške tehnologije, zato to ni le oznaka porekla," je poudaril Jürgen Varwig.

Po ocenah je oznaka Made in Germany vredna okoli sto milijard evrov. Toliko izdelkov prodajo ravno zato, ker se kupci zanje odločajo zaradi zanesljivosti nemških izdelkov. Z novimi predpisi bi imela največ škode velika podjetja, ki dele svojih izdelkov res proizvajajo povsod po svetu. Manjša podjetja večino delov še vedno naredijo v Nemčiji.

Bo vse Made in Europe? Nemški proizvajalci tudi sumijo, da je vzrok za uredbe Evropske komisije v protekcionizmu izdelkov držav južne Evrope. Te so z navedbo države porekla in nizko ceno lahko konkurirale cenenim azijskim izdelkom. Bojijo se tudi, da bosta naslednja ukrepa komisije ukinitev državnih oznak o izvoru in uvedba skupne oznake Made in Europe. "Seveda bi radi, da se Evropa ceni kot proizvajalka kakovostnih izdelkov, toda da bi to dosegli, morajo vse evropske države dosegati isto raven kakovosti izdelkov," meni Varwig.

"Ni nam treba narediti največ avtomobilov na svetu, izdelovati moramo le najboljše avtomobile na svetu," meni Wolfgang Grupp, vodja proizvodnje nemškega izdelovalca oblačil Trigema: "Zato je pomembno, da kupci vedo, od kod je izdelek, ki ga nameravajo kupiti. Le tako se bomo lahko borili proti cenenim azijskim izdelkom."

Do takrat, ko bo nova uredba začela veljati, bo preteklo še nekaj časa. Predlog komisije mora najprej odobriti Evropski parlament, nato pa še vse članice Evropske skupnosti. "Najbolje bi bilo, da bi celoten predlog takoj vrgli v smeti. Potrošniki se nikoli niso pritoževali zaradi oznak o državi porekla, zakaj bi to spreminjali?" se sprašuje Jürgen Varwig.

Ironično je, da so oznako Made in Germany pred 125 leti začeli uporabljati Britanci, da bi svoje kupce odvrnili od nakupov nemških izdelkov, ki so bili kopije britanskih, še piše DW.

Ne spreglejte