Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 12. 2014,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

New York umor policija

Nedelja, 21. 12. 2014, 8.20

8 let

New York pretresel umor dveh policistov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V New Yorku sta bila včeraj umorjena dva policista. Napadalec je bil 28-letni Ismaaiyl Brinsley, ki je samo s tem namenom pripotoval v Baltimore.

Ismaaiyl Brinsley je na spletnem socialnem omrežju Instagram napovedal, da bo maščeval smrt temnopoltega Erica Garnerja. Tako je samo s tem namenom iz Baltimora pripotoval v New York, kjer je pristopil k patruljnemu avtomobilu, v katerem sta bila policista Wenjian Liu in Rafael Ramos, ter ju brez opozorila večkrat ustrelil v glavo.

Oba policista so v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico, kjer sta zaradi hudih poškodb kmalu umrla. Napadalec je kmalu za tem sodil še sebi, saj se je ubil na postaji podzemne železnice v predelu Brooklyna Bedford-Stuyvesant.

Na napad se je med prvimi odzval temnopolti aktivist in politik Al Sharpton, ki je izrazil ogorčenje, še posebej zato, ker je napadalec izkoristil ime žrtve policijskega nasilja Erica Garnerja za napad. Sharpton je dejal, da so na vseh protestnih shodih vedno poudarjali mirno nasprotovanje policijskemu nasilju.

Napad se je zgodil v času zaostrenih napetosti in protestov v državi zaradi ravnanja policistov. Prvi veliki protesti proti policijskemu nasilju so izbruhnili poleti zaradi smrti temnopoltega mladeniča v Fergusonu v zvezni državi Louisiana, pozneje pa zaradi smrti temnopoltega preprodajalca cigaret Erica Garnerja na Staten Islandu v New Yorku.

Predsednik države Barack Obama je odločno obsodil dejanje. "Policisti, ki služijo našim skupnostim in jih varujejo, vsak dan na kocko postavljajo lastno varnost in zaslužijo si naše spoštovanje in hvaležnost," je sporočil Obama, ki je sicer na počitnicah na Havajih.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je napad označil za barbarski. Newyorški župan Bill de Blasio se je strinjal, da je bil umor dvojice izveden v stilu usmrtitve. Celotno mesto po njegovih besedah žaluje. "Ko je umorjen policist, to prizadene temelje naše družbe. To je napad na vse nas," je dejal.

Ne spreglejte