Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2019,
12.16

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Evropa nesreča nesreča poplave

Nedelja, 22. 12. 2019, 12.16

4 leta, 4 mesece

Neurja po Evropi terjala najmanj deset življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Benetke Poplave | Foto Reuters

Foto: Reuters

Neurja z močnim vetrom in nalivi, ki so ta konec tedna prizadela jug Evrope, posebej Španijo, Portugalsko in Italijo, so terjala najmanj deset življenj. Največ, šest smrti, so zabeležili v Španiji, po dva človeka sta umrla na Portugalskem in v Italiji. Za danes so napovedali nova neurja in poplave.

Poplave v Piranu
Novice Obilno deževje sprožilo osem plazov

V španski Andaluziji je v soboto umrl 68-letni Nizozemec, utonil je med deskanjem na razburkanem morju, v provinci Granada pa je umrl moški, potem ko ga je skupaj z avtom odnesla narasla reka v mestu Huescar. V Madridu je umrla 32-letna Korejka, na katero je padel kos pročelja stavbe, ki ga je odtrgal veter.

Najvišja stopnja ogroženosti

Zaradi neurja so marsikje v Španiji ostali brez elektrike, na letališčih v Galiciji pa so morali preusmeriti ali odpovedati več poletov. Za vso obalo Galicije in Asturije so danes zaradi močnega vetra in visokih valov razglasili rdeči vremenski alarm, kar je najvišja stopnja ogroženosti.

V Italiji je v soboto med neurjem v Furlaniji - Julijski krajini blizu mesta Pordenone na severu države neki moški umrl v avtomobilu. Zapeljal je na poplavljeno cesto, ki je bila sicer zaprta za promet, in utonil. V bližini Firenc pa je neki motorist zdrsnil v reko.

Visoke vode so znova zajele tudi Benetke, kjer je bilo v soboto zvečer pod vodo 30 odstotkov mesta. Za danes in jutri napovedujejo dodatno poslabšanje, saj naj bi gladina morja dosegla 130 centimetrov. V tem primeru bo poplavljenih kar 46 odstotkov Benetk. V novembrskih katastrofalnih poplavah je sicer gladina vode v mestu dosegla kar 187 centimetrov.

Reka Reka v Ilirski Bistrici
Novice Ponekod že delijo protipoplavne vreče, v Piranu že druga sirena #foto
Ne spreglejte