Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 12. 2019,
7.48

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

2

Natisni članek

Ilirska Bistrica Reka padavine vreme vremenska napoved

Sobota, 21. 12. 2019, 7.48

4 leta, 3 mesece

Ponekod že delijo protipoplavne vreče, v Piranu že druga sirena #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

2

Reka Reka v Ilirski Bistrici | Foto Facebook

Foto: Facebook

Na Agenciji za okolje, kjer so za danes izdali opozorilo pred obilnimi padavinami in močnim vetrom, opozarjajo tudi, da imajo nekatere reke visok vodostaj. Reke, ki so dosegle najvišje vodostaje in lahko poplavljajo na območjih pogostih poplav, so reka Reka, Rižana, Dragonja, Soča, Tolminka in Sava Bohinjka, je naštel dežurni meteorolog na Arso Brane Gregorčič.

Po podatkih Arsa bodo popoldan in v noči na nedeljo reke v večjem delu Slovenije še naraščale. Ob tem so možna razlivanja rek zlasti v zahodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji. Predvsem v porečjih rek na severnem Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, Koroškem in ponekod na Notranjskem lahko popoldan močneje narastejo manjši in tudi hudourniški vodotoki ter se pri tem razlijejo. Kraška polja pa bodo ponovno ojezerjena, so sporočili iz centra za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje.

V občini Ilirska Bistrica so popoldne zaradi naraščanja reke Reke začeli prebivalcem naselja Rečica in Bazoviške ceste v Ilirski Bistrici preventivno razvažati protipoplavne vreče. Delno poplavljeni sta tudi cesti Trpčane - Jablanica in Dolnji Zemon - Ilirska Bistrica.

Reka Reka v Ilirski Bistrici | Foto: Facebook Foto: Facebook V nedeljo čez dan bodo reke po krajši prekinitvi ponovno narasle.

V Piranu že druga sirena danes

Po podatkih Arsa bo v večjem delu države danes predvidoma padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter. Morje je najnižje dele obale v Piranu začelo poplavljati ponoči in sirena z opozorilom na nevarnost je prebivalce zbudila že ob 4.13. Druga je sledila ob 16.24. Morje je poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto.

Tudi v Kopru so okoli četrte ure zjutraj sprožili sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Zaradi možnosti poplav na obali je Arso za danes in nedeljo razglasil oranžno stopnjo ogroženosti.

Morje bo tudi danes med 18. in 20. uro, zlasti pa v nedeljo med 5. in 9. uro poplavilo nižje dele obale. Visoka gladina morja ob dnevni plimi bo vztrajala tudi v prvih dneh prihodnjega tedna, so še navedli v centru za obveščanje.

Dež na Obali spremlja tudi močan veter

Z dela Primorske poročajo tudi o močnem vetru. Ta je podiral drevesa na ceste, v naselju Jagodje v Izoli pa je drevo padlo na osebno vozilo.

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer do popoldneva zabeležili 27 dogodkov v občinah Piran, Šmarje pri Jelšah, Izola, Kobarid, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Bovec, Koper, Naklo, Maribor, Bled, Kočevje, Lukovica, Cerkno, Idrija, Jesenice, Tolmin in Ilirska Bistrica.

Poplave v Piranu | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Gasilci iz 17 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov v več krajih po državi. Meteorna voda je med drugim zalila parkirišče pred trgovskim centrom v Škofji Loki, klet večstanovanjskega objekta v Kočevju ter prostore kmetijske zadruge in skladišče nekega podjetja v Naklem. Na Kosovi ulici na Jesenicah je potok, ki je razlival zaradi večje količine meteorne vode, ogrožal hišo.

Vreme za petek in soboto 20.12.2019 | Foto:

Po napovedih vremenoslovcev bo danes oblačno, padavine se bodo postopno razširile proti vzhodu. Vmes bodo močnejši nalivi, lahko tudi zagrmi. Na območju Julijskih Alp se bo meja sneženja popoldne spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov.

Ponoči bo dež prehodno ponehal, od severa se bo delno zjasnilo. Jutranje temperature bodo od dve do sedem, na severu okoli nič, na Primorskem okoli deset stopinj Celzija.

V nedeljo zjutraj bo v zahodnih krajih znova začelo deževati, padavine pa se bodo dopoldne razširile nad večji del države. Na območju Julijskih Alp se bo meja sneženja popoldne spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. Temperature se bodo gibale od 10 do 16, na severozahodu od 2 do 6 stopinj Celzija, poroča Arso.

Tako je novembra poplavilo Izolsko obalo. | Foto: Bojan Puhek Tako je novembra poplavilo Izolsko obalo. Foto: Bojan Puhek

V noči na ponedeljek bodo padavine povsod ponehale. V ponedeljek in torek bo deloma sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po kotlinah megla.

Vreme za petek in soboto 20.12.2019 | Foto:

 

Klimatske spremembe
Novice "Če ne bomo ukrepali, bo še več vojn in migracij"
Ne spreglejte