Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2019,
7.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

nevarnost poplave vremenska napoved vreme

Nedelja, 22. 12. 2019, 7.39

4 leta, 3 mesece

Obilno deževje sprožilo osem plazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Poplave v Piranu | Foto Alenka Suto Deu

Foto: Alenka Suto Deu

Obilno deževje je danes povzročalo nevšečnosti skoraj po vsej državi. Meteorna voda je poplavljala in ogrožala objekte, zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves. Sprožilo se je tudi osem zemeljskih plazov.

Reka Reka v Ilirski Bistrici
Novice Ponekod že delijo protipoplavne vreče, v Piranu že druga sirena #foto

Zaradi nevarnosti poplavljanja morja so v Piranu v dopoldanskih urah s protipoplavno zaščito zaprli Tartinijev trg. Zaradi visokega plimovanja se je v jutranjih urah v občini ponovno oglasila sirena javnega alarmiranja z opozorilom za nevarnost. 

Kot so povedali v civilni zaščiti Piran, je morje malo poplavilo cesto, umakniti so morali avtodom, sicer pa ni bilo hujšega. Južni veter se je namreč umiril, morje pa se je že začelo umikati, poroča STA.

Tako je Piran poplavilo v novembru. | Foto: Alenka Suto Deu Tako je Piran poplavilo v novembru. Foto: Alenka Suto Deu

Izredne dogodke so v centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje zabeležili v občinah Bistrica ob Sotli, Brežice, Celje, Duplek, Gorišnica, Hoče-Slivnica, Koper, Krško, Maribor, Mislinja, Pivka, Podčetrtek, Prevalje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Slovenj Gradec, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Šentjur, Šmartno ob Paki, Vojnik, Zagorje ob Savi in Zreče.

Skupaj so zabeležili 26 dogodkov, aktiviranih je bilo 22 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Gasilci so večinoma črpali meteorno vodo iz objektov in jih zavarovali s protipoplavnimi vrečami, odstranjevali so tudi podrta drevesa.

Sprožili se je osem zemeljskih plazov

Zaradi obilnega deževja se je danes sprožilo tudi osem zemeljskih plazov, in sicer na območjih občin Izola, Koper, Lovrenc na Pohorju, Makole, Piran, Slovenj Gradec ter Šentjur. Od tega je pet plazov zasulo oziroma ogrožalo prometno in drugo infrastrukturo, v dveh primerih pa stanovanjska objekta. Posredovali so gasilci iz štirih enot prostovoljnih gasilskih društev, ki so uredili odvodnjavanje oziroma plazišča prekrili s folijami.

Ponoči bodo padavine povsod ponehale

Danes bo oblačno, padavine se bodo že v dopoldanskih urah razširile nad večji del Slovenije, vendar naj bi popoldne od zahoda začele slabeti. Živo srebro se bo čez dan gibalo od 3 do 8, na Primorskem bomo namerili okoli 12 stopinj Celzija. 

Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1200 metri, pihal bo veter severnih smeri. Zaradi nevarnosti snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp je Arso izdal opozorilo četrte stopnje. 

Jutri sončno

Jutri bo sprva še zmerno do pretežno oblačno z nekaj megle po kotlinah, nato pa bo povečini sončno. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -3, ob morju okoli 8 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature pa večinoma od 6 do 12, na Primorskem do 14 stopinj Celzija, poroča Arso.

Ker bo jutri med 5. in 9. uro zjutraj gladina morja povišana. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini okoli 30 cm.

V torek in sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po kotlinah megla.

Stanje voda po Sloveniji

Reke po Sloveniji imajo večinoma velike pretoke. Pritoki Mure in posamezni pritoki Krke imajo srednje pretoke. Naraščajo reke Pesnica, Sotla v spodnjem toku in Krka s pritoki. Sava v spodnjem toku, Kolpa v spodnjem toku, Ljubljanica in njeni posamezni kraški pritoki ter Vipava imajo ustaljen pretok.

Pretoki drugih rek se zmanjšujejo. Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku ter Ljubljanica se razlivajo. Kraška polja se polnijo.Danes bodo reke v večjem delu države naraščale. Možna so razlivanja zlasti v južni, jugozahodni, osrednji in vzhodni Sloveniji. Pretok Save se bo prehodno nekoliko zmanjšal, nato ponovno povečal, pretoka Ljubljanice in Drave se bosta danes še nekoliko povečala.

V ponedeljek in torek bodo reke po Sloveniji večinoma upadale. Morje v jutranjih urah poplavlja nižje dele obale. Gladina morja bo danes, jutri in v torek še povišana. 
Ne spreglejte