Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
7.32

Osveženo pred

11 ur, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini Nemčija Olaf Scholz

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 7.32

11 ur, 43 minut

Nemški kancler Olaf Scholz za intenzivnejša prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,44
Olaf Scholz |  "Vsekakor bo še ena mirovna konferenca. Ukrajinski predsednik in jaz sva si enotna, da mora vključevati tudi Rusijo," je dejal nemški kancler Olaf Scholz. | Foto Reuters

"Vsekakor bo še ena mirovna konferenca. Ukrajinski predsednik in jaz sva si enotna, da mora vključevati tudi Rusijo," je dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Foto: Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz meni, da je čas za intenzivnejša prizadevanja za končanje vojne v Ukrajini. V pogovoru za televizijo ZDF je v nedeljo izrazil prepričanje, da se bo odvila še ena mirovna konferenca, na kateri mora biti tokrat tudi Rusija.

"Menim, da je napočil čas, ko moramo razpravljati tudi o tem, kako se lahko izvijemo iz tega vojnega položaja in hitreje dosežemo mir," je v intervjuju za javno televizijo, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Na mirovni konferenci tudi Rusija?

Poziva v času, ko je nemški kancler ob znakih utrujenosti javnosti od konflikta, ki ga je leta 2022 z invazijo na Ukrajino začela Rusija, pod vse večjim pritiskom. Skrajno desna AfD in skrajno leva BSW, ki se zavzemata za ustavitev dobave orožja Ukrajini, sta na deželnih volitvah pretekli teden močno okrepili podporo, medtem ko je Scholzeva koalicija doživela udarec.

Nemčija je glede pomoči v orožju za ZDA druga največja podpornica Ukrajine in vlada v Berlinu je že večkrat obljubila, da bo Kijevu pomagala, dokler bo treba.

Scholz je prepričan tudi, da se bo odvila še ena mirovna konferenca. "Vsekakor bo še ena mirovna konferenca. Ukrajinski predsednik in jaz sva si enotna, da mora vključevati tudi Rusijo," je dejal.

Putin izrazil pripravljenost na pogajanja

Prvi mirovni vrh je junija organizirala Švica na prošnjo Kijeva, a Rusija nanj ni bila povabljena. Na srečanju niso razpravljali o konkretnih mirovnih pogajanjih, se pa je okoli 80 držav v sklepni izjavi zavezalo k spoštovanju načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav v okvirih mednarodno priznanih meja, vključno z Ukrajino.

Kijev si prizadeva za organizacijo drugega tovrstnega vrha še to leto, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je konec julija dejal, da bi morala biti za dosego dejanskih rezultatov na srečanju prisotna tudi Rusija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden izrazil pripravljenost na pogajanja s Kijevom. Je pa Moskva do zdaj vztrajala, da bi se morala Ukrajina odpovedati ozemlju, ki ga Rusija po zavzetju obravnava kot svojega, kar je za ukrajinsko stran nesprejemljiv pogoj.

zažigalni dron, termit
Novice Ukrajinci na bojišču s strašljivim dronom #video
Ruski dron
Novice Ruski vojaški dron zadel Latvijo, ta je opozorila Nato
droni
Novice Ukrajinska zračna obramba uničila več deset ruskih dronov
Ne spreglejte