SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška skladišča plina zapolnjena že več kot 80-odstotno

0,44

termometer

Plin | "Do novembra bomo lahko skladišča zapolnili 95-odstotno, a ne vseh," je ta teden pojasnil Frank za časnik Rheinische Post. V državi tako ne bo splošnega pomanjkanja tega energenta, regionalnih ozkih grl pa ni mogoče izključiti, je dodal. | Foto: Guliver Image
"Do novembra bomo lahko skladišča zapolnili 95-odstotno, a ne vseh," je ta teden pojasnil Frank za časnik Rheinische Post. V državi tako ne bo splošnega pomanjkanja tega energenta, regionalnih ozkih grl pa ni mogoče izključiti, je dodal. Foto: Guliver Image

Nemška skladišča plina so bila konec prejšnjega tedna zapolnjena več kot 80-odstotno, kažejo podatki združenja sistemskih operaterjev plinske infrastrukture v EU Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI). Nemci so si sicer za cilj zastavili, da skladišča do 1. oktobra zapolnijo 85-odstotno, do 1. novembra pa 95-odstotno.

Nemčija je pri zapolnjevanju skladišč plina hitrejša, kot je načrtovala. V torek, za katerega so na voljo zadnji podatki, so bila njena skladišča zapolnjena 81,07-odstotno. Cilj 75-odstotne zapolnjenosti do 1. septembra je država dosegla tri tedne predčasno, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Obrazi Digisvet Prihajajo po vaš denar: obrazi, ki se jih bo treba zelo paziti

Do novembra bodo skoraj vsa skladišča zapolnili 95-odstotno

Četudi bo država dosegla zastavljene cilje, pa bodo med njenimi regijami velike razlike, je poudaril izvršni direktor prodajnega vozlišča THE Torsten Frank.

"Do novembra bomo lahko skladišča zapolnili 95-odstotno, a ne vseh," je ta teden pojasnil za časnik Rheinische Post. V državi tako ne bo splošnega pomanjkanja tega energenta, regionalnih ozkih grl pa ni mogoče izključiti, je dodal.

To pa po njegovem prepričanju ne bo prizadelo gospodinjstev. "Beležimo dober napredek pri zalogah in zmanjševanju potrošnje. Prepričan sem, da gospodinjstvom to zimo ne bo treba zmrzovati," je bil optimističen Frank.

Plin plinovod Posel danes To podjetje bo slovenskim odjemalcem prekinilo dobavo plina

Polnijo se tudi skladišča v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem

Po podatkih AGSI se polnijo tudi skladišča v sosednjih državah, in sicer v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, kjer ima skladiščne zmogljivosti zakupljene slovenski veletrgovec s plinom Geoplin.

V Avstriji so bila skladišča plina v torek zapolnjena 63,4-odstotno, v Italiji 80,11-odstotno, na Hrvaškem pa 71,26-odstotno.

V celotni EU so bile skladiščne zmogljivosti v torek v povprečju zapolnjene 78,05-odstotno, s čimer so blizu cilja Evropske komisije, po katerem mora biti zapolnjenost do 1. oktobra 80-odstotna.

Ruski plinski velikan Gazprom je sicer v petek naznanil, da bo 31. avgusta vnovič ustavil dobavo plina po plinovodu Severni tok 1, prek katerega prihaja ruski plin iz Rusije v Nemčijo. Mnoge skrbi, da bo tokratna ustavitev dokončna.

Janez Janša Novice Janša je na Twitterju objavil sodbo o vili Moskovič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin