Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
11.36

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija priljubljenost BBC raziskava vpliv

Četrtek, 23. 5. 2013, 11.36

4 leta, 11 mesecev

Nemčija najbolj priljubljena država na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski medij BBC je objavil rezultate letne raziskave o tem, kako ljudje ocenjujejo vpliv 16 držav sveta in EU. V njej je sodelovalo 26 tisoč ljudi, najboljšo oceno pa si je prislužila Nemčija.

Kar 59 odstotkov vseh vprašanih je vpliv Nemčije ocenilo kot pozitiven. Na drugo mesto se je uvrstila Kanada, ki jo je pozitivno ocenilo 55 odstotkov vprašanih. Na zadnje mesto, kot država z najbolj negativnim vplivom, PA se je znova uvrstil Iran. Njemu ob bok se na dnu lestvice uvrščajo še Izrael, Severna Koreja in Pakistan.

Nemčija priljubljena povsod razen med Grki Odnos do Nemčije se je tako v primerjavi s prejšnjimi leti po poročanju BBC bistveno izboljšal, dobre ocene pa je država dobivala v različnih delih sveta. V Gani je npr. kar 84 odstotkov vprašanih menilo, da je nemški vpliv v glavnem pozitiven, v nemški sosedi Franciji jih je tako menilo 81 odstotkov, v Avstraliji pa 76. Izjema, ki potrjuje pravilo, je Grčija, kjer je večina vprašanih Nemčiji dala negativno oceno.

Najbolj napredovala Velika Britanija Nemčija je s prvega mesta izrinila Japonsko, ki je tokrat pristala na četrtem mestu. Pozitivno oceno jih je prisodilo 51 odstotkov vprašanih, v prejšnji raziskavi pa 58 odstotkov. Najbolj se je ocena zvišala Veliki Britaniji, ki je pristala na tretjem mestu, po oceni poznavalcev predvsem po zaslugi lanskih olimpijskih iger v Londonu.

Kitajska najnižje odkar izvajajo raziskavo Raziskava je tudi pokazala, da se je pozitivna ocena Kitajske in Indije nekoliko znižala. Kitajska je tako pristala na devetem mestu, najnižje, odkar so leta 2005 začeli izvajati omenjeno vsakoletno raziskavo. Pozitiven odnos do EU pa se je v primerjavi z lani, ko je dosegla najslabšo oceno v dosedanjih raziskavah, zvišal za odstotno točko, tako da jo je tokrat pozitivno ocenilo 49 odstotkov vprašanih. Prvič pa je EU na Otoku dobila več negativnih (47 odstotkov) kot pozitivnih (42 odstotkov) ocen.

Slovenije ni med obravnavanimi državami.

Ne spreglejte