SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemčija, Italija in Avstrija za krepitev zunanjih meja EU

0,04

termometer

Angela Merkel, Horst Seehofer
Foto: Reuters

Nemčija, Italija in Avstrija nameravajo tesneje sodelovati za vzpostavitev reda na področju migracijske in azilne politike, je po avstrijski notranji minister Herbert Kickl povedal po današnjem srečanju s kolegoma iz Italije in Nemčije. Zavzeli so se predvsem za okrepitev varovanja zunanjih meja EU.

Herbert Kickl je napovedal, da želijo te tri države "sodelovanje voljnih" spremeniti v "sodelovanje aktivnih". Ministri želijo na področju, kjer je predolgo vladal nered, vzpostaviti red, je poudaril po skupnem zajtrku z nemškim kolegom Horstom Seehoferjem in italijanskim ministrom Matteom Salvinijem. Kot je povedal Kickl, v prihodnosti ne bo več mogoče stopiti na evropska tla, "če nimaš pravice do zaščite".

Schengen Novice Avstrija uvedla nadzor na meji z Italijo in Nemčijo

Podobno je izpostavil tudi italijanski notranji minister, ki je ponovil svojo formulo, ki se glasi "manj odhodov iz Libije pomeni manj prihodov v Evropo". Pozval je k večji podpori Libije, da bi že tam preprečili odhode v Italijo. Zavzel se je tudi za spremembo pravil mednarodnega reševanja migrantov v Sredozemskem morju.

"Ne smemo prepustiti tihotapcem, da odločajo, kdo bo prišel v katero državo. O tem morajo odločati demokratične vlade," je poudaril Seehofer.

Dodal je, da pogovori o upravljanju migracijskih tokov potekajo tudi z Evropsko komisijo in komisarjem, pristojnim za migracije, Dimitrisom Avramopulosom. Rešitev na evropski ravni je po Seehoferjevih še vedno najboljši odgovor na izziv migracij.

Horst Seehofer Novice Merklova in Seehofer dosegla dogovor, Seehofer ostaja na položaju #video

Nemški minister je danes dejal še, da želi dogovore o vračanju migrantov iz Nemčije v Italijo, Avstrijo in Grčijo s temi tremi državami skleniti do začetka avgusta. Minister pričakuje težke pogovore, za katere bo odgovoren sam.

Salvini je že po sredinem dvostranskem srečanju z Seehoferjem poudaril, da je treba pred sklepanjem kakršnihkoli dogovorov o vračanju migrantov okrepiti varovanje zunanjih meja EU.

Kickl danes v Innsbrucku gosti neformalno zasedanje notranjih ministrov EU, na katerem so osrednja tema migracije. Udeležuje se ga tudi slovenska notranja ministrica, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar.

Angela Merkel Novice Merklova za prost pretok ljudi po Evropi Angela Merkel, Horst Seehofer Novice Viri: Seehofer ni zadovoljen z dosežkom Merklove na vrhu EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin