Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2011,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Libija napad

Sobota, 16. 4. 2011, 8.41

8 let

Natu naj bi primanjkovalo streliva za operacije nad Libijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zvezi Nato naj bi zmanjkovalo vodenih bomb in drugega streliva v operacijah proti silam libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Med več predstavniki zavezništva so se zato že pojavila ugibanja, kdaj se bodo morale ZDA vrniti v operacijo. Nesposobnost evropskih držav? Problem se je pokazal, ko so ZDA prejšnji teden iz operacije Združeni zaščitnik umaknile okoli 50 svojih bojnih letal, potem ko je vodenje operacij nad Libijo prevzel Nato. Razsežnost težav zavezništva v Libiji sicer ni povsem jasna, vendar pa problem s strelivom po navedbah neimenovanega visokega predstavnika Nata kaže na omejene zmogljivosti Velike Britanije, Francije in drugih evropskih držav, da vzdržujejo celo relativno majhno operacijo, navaja Washington Post. Trenutno v operacijah nad Libijo dejavno sodeluje le šest od skupno 28 članic Nata. Francija in Velika Britanija poskrbita za polovico misij. Za ostalo polovico pa poskrbijo Belgija, Danska, Norveška in Kanada. V nekaterih operacijah proti Gadafijevim sistemom zračne obrambe pa sodelujejo tudi ameriška letala.

"Položaj se bo v naslednjih dneh izboljšal" Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je sicer v petek v Berlinu po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata ocenil, da se bo položaj glede pomanjkanja bojnih letal v naslednjih dneh izboljšal. Ministri sicer niso sprejeli nobenih zavez v zvezi s tem, a Rasmussen pričakuje, da bodo članice izpolnile svoje obveze. Poveljnik operacij nad Libijo za zdaj sicer še ni zaprosil za dodatna letala ali orožje.

Gadafi naj bi uporabljal kasetne bombe Human Rights Watch je medtem obtožila Gadafijeve sile, da pri napadih na upornike v mestu Misrata na zahodu države uporabljajo tudi kasetne bombe, ki so sicer prepovedane. Toda tiskovni predstavnik Gadafijeve vlade je tovrstne navedbe zanikal in pozval upornike, naj jih dokažejo.

Human Rights Watch je poročala o najmanj treh granatah s kasetnim strelivom, ki so eksplodirale nad obleganim mestom,. Strokovnjaki so jih identificirali kot kasetne bombe, ki so bile izdelane v Španiji.

"Ne moralno ne pravno ne moremo delati tega" Tiskovni predstavnik Gadafijevega režima Musa Ibrahim ostro zanikal, da bi njihove sile uporabljale tovrstne bombe. "Absolutno ne. Ne moremo početi tega. Ne moralno ne pravno ne moremo delati tega," je dejal in pozval upornike, naj dokažejo te trditve.

"Nismo zločinci" "Če bi uporabili te bombe, bi dokazi ostali vidni več dni in tednov, zavedamo pa se, da bo mednarodna skupnost kmalu prišla v našo državo. Zato ne moremo početi tega. Ne moremo se inkriminirati. Nismo zločinci," je, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, dejal Ibrahim.

Toda Human Rights Watch je navedel precej precizne oznake kasetnega streliva, ki je bilo uporabljeno nad Misrato. Šlo naj bi za 120-milimetrske granate, v katerih je še 21 manjših bomb, leta 2007 pa jih je izdelalo špansko podjetje Instalaza, je poročal New York Times.

Tudi ZDA so uporabljale tovrstne bombe Kasetne bombe so še posebej nevarne za civiliste. Osnovna granata eksplodira na višini in nato po večjem območju razprši še manjše bombe ter s tem poveča območje ubijanja. Z mednarodno konvencijo, ki je začela veljati lani, so prepovedane v več kot 100 državah. Libije sicer ni med njimi, prav tako pa tudi ne ZDA, ki so kasetne bombe v zadnjih letih uporabljale tudi v bojih proti talibanom v Afganistanu.

Srditi spopadi med mestoma Brega in Adžabija v Libiji Med uporniškimi silami in silami, zvestimi libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, je medtem zahodno od mesta Adždabija prišlo do srditih spopadov. Slišati je bilo rakete, minomete in streljanje. Medtem so Natove zračne sile obstreljevale Gadafijevo rojstno mesto Sirta. Uporniki, ki so izkoristili Natove zračne napade na Gadafijeve sile, trdijo, da so zavzeli puščavsko območje v bližini mesta Adžabija na vzhodu države in obmorsko pot, ki vodi do 80 kilometrov oddaljenega mesta Brega, najpomembnejšega nahajališča nafte.

Uporniki naj bi Brego imeli na vidiku, vendar jim v mesto še ni uspelo vstopiti. Zadnji spopadi naj bi jih sicer potisnili nazaj na obrobje mesta. Natove zračne sile naj bi medtem obstreljevale osrednje obmorsko mesto Sirta, ki ima okoli 120.000 prebivalcev in leži okoli 600 kilometrov vzhodno od Tripolija. Sirta, ki je tudi Gadafijevo rojstno mesto, so Natove sile sicer obstreljevale že v petek, vendar njihove natančne tarče napadov niso znane.

Ne spreglejte