SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nato se pripravlja na popoln umik iz Afganistana

2

termometer

 | Foto:
Obrambni ministri držav članic zveze Nato so se dogovorili, da mora zavezništvo začeti načrtovanje za letošnji popoln umik iz Afganistana, čeprav želi v tej državi ohraniti vojaško prisotnost.

Ker afganistanski predsednik Hamid Karzaj zavrača podpis sporazuma o varnostnem sodelovanju med ZDA in Afganistanom, po katerem bi lahko ameriške sile ostale v državi po letošnjem letu, ni nobenih možnosti, da bi lahko Nato dosegel tak dogovor s Kabulom.

Pripravljajo se na vse mogoče rezultate Kot je na novinarski konferenci po koncu dvodnevnega zasedanja poudaril generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, brez pravnega okvira ne more biti namestitve sil Nata po letu 2014. "Danes smo se tako strinjali, da potrebujemo načrt za vse mogoče rezultate. Vključno z možnostjo, da zaradi stalnih zamud ne bomo mogli biti nameščeni v Afganistanu po letu 2014," je povedal Rasmussen. Po njegovih besedah za Nato to ni možnost, ki si je želi, ni pa niti v interesu Afganistancev.

Karzaj želi podpis prepustiti svojemu nasledniku Karzaj zavrača podpis sporazuma o varnostnem sodelovanju med ZDA in Afganistanom in ga želi prepustiti svojemu nasledniku, tega bodo izvoli letos. Sporazum je pravna podlaga za nadaljnjo prisotnost sil ZDA in Nata v državi po letu 2014, ki bi sodelovale v misiji urjenja afganistanskih varnostnih sil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin