Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 4. 2018,
10.46

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

35

Natisni članek

kemično orožje Sirija

Nedelja, 15. 4. 2018, 10.46

6 let

Napadi v Siriji brez pravega učinka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

35

Sirija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji uslužbenec v sirskem programu kemičnega orožja je izjavil, da zavezniški napadi najverjetneje niso dosegli svojega namena.


Adulsalam Abdulrazek, nekdanji uslužbenec sirskega programa kemičnega orožja, je za tiskovno agencijo AP izjavil, da zavezniški napadi po njegovem mnenju niso onesposobili kapacitet sirskega režima za proizvodnjo kemičnega orožja.

Povedal je še, da Sirija leta 2013, ko naj bi po sporazumu o kemični razorožitvi uničila vso opremo za izdelavo kemičnega orožja, tega ni storila oziroma je obljubo izpolnila le delno. Takrat naj bi bilo v Siriji okoli 50 skladišč kemičnega orožja, ki naj bi po besedah Abdulrazeka ostala nedotaknjena oziroma so jih le preselili.

Asad: Sirija se bo razvijala kljub akcijam Zahoda

Sirski predsednik Bašar al Asad je medtem na srečanju z delegacijo ruske dume v Damasku dejal, da bo Sirija nadaljevala svoj razvoj "ne glede na akcije Zahoda". Na pogovorih z ruskim poslancem Dmitrijem Sablinom je napad označil za dejanje agresije, sicer pa pohvalil več kot 30 let star sirski protiletalski sistem sovjetske izdelave, ki naj bi prestregel večino raket, ki so jih ZDA in zaveznice v soboto izstrelile na sirske tarče.

Putin, Asad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Govorili so tudi o obnovi države po vojni. Po Asadovih besedah bo za oživitev sirskega gospodarstva potrebnih 400 milijard dolarjev, pri čemer "bi morali prednost dati ruskim podjetjem", poroča ruska tiskovna agencija Tass. Sirski predsednik "ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe", je po pogovorih še dejal Sablin.

Inšpektorji začeli preiskavo domnevnega napada s kemičnim orožjem

V soboto so sicer v Damask prispeli inšpektorji OPCW, ki bodo preiskovali, ali se je v Dumi res zgodil napad s kemičnim orožjem. Organizacija je prek Twitterja še sporočila, da inšpektorji začenjajo delo, potem ko je potrdila, da jih napadi zahodnih zaveznic na cilje v Siriji ne bodo odvrnili od tega. Inšpektorji OPCW nimajo mandata, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal.

Posnetek, ki je nastal po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi. | Foto: Reuters Posnetek, ki je nastal po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi. Foto: Reuters

Sirska vojska je sicer v soboto zvečer sporočila, da so Vzhodno Guto, kjer leži tudi Duma, zapustili vsi pripadniki protirežimskih sil. "Območje Vzhodne Gute je popolnoma očiščeno terorizma," je sporočil tiskovni predstavnik sirske vlade.

Potem ko Rusiji v soboto v VS ZN ni uspelo s predlogom resolucije, ki bi obsodila napade ZDA, Francije in Velike Britanije v Siriji, so zaveznice predstavile svoj predlog resolucije o preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem v Dumi. O napadu zahodnih sil na sirske cilje bodo v Rijadu govorili tudi voditelji držav Arabske lige.

Arabski voditelji glede napadov neenotni

Stališča arabskih voditeljev do zahodnih napadov v Siriji so različna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Savdska Arabija in Katar, ki sta v hudem medsebojnem sporu, sta napade podprla in odgovornost pripisala Asadu, ki naj bi stal za napadom v Dumi.

Palestinski protesti proti zavezniškim napadom v Siriji | Foto: Reuters Palestinski protesti proti zavezniškim napadom v Siriji Foto: Reuters

Medtem je Egipt, ki tako kot Savdska Arabija in Katar velja za ameriško zaveznico, izrazil veliko zaskrbljenost zaradi zahodnih napadov ter pozval k transparentni mednarodni preiskavi napada v Dumi. Libanon je zahodne napade odločno obsodil, Irak pa je posvaril, da predstavljajo nevarnost za regijo, saj bi lahko dali nov zagon skrajnežem.

Ne spreglejte