Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 4. 2018,
4.52

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

75

Natisni članek

ZDA Sirija napad kemično orožje

Sobota, 14. 4. 2018, 4.52

6 let

ZDA in zavezniki napadli Sirijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

75

Napad ZDA na Sirijo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Združene države Amerike, Velika Britanija in Francija so v Siriji v jutranjem napadu bombardirale številne vladne objekte, ki naj bi bili povezani z izdelavo kemičnega orožja. Rusija najostreje obsoja napad in pravi, da so napadi izdajalski ter predstavljajo grožnjo za svetovni mir. Prav tako je sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN. Smrtih žrtev napad po prvih podatkih ni terjal.


Razlog za napad naj bi bil domnevni sobotni napad s kemičnim orožjem režimskih sil pod vodstvom sirskega predsednika Bašarja Al Asada v Dumi. Predsednik ZDA Donald Trump je v večernem nagovoru, ob 21. uri po lokalnem času, ukazal napad na objekte, ki naj bi bili odgovorni za izdelavo kemičnega orožja. "Danes so se Velika Britanija, Francija in Združene države Amerike združile v svoji pravični moči proti barbarstvu in brutalnosti," je dejal.

Udeležbo v napadih sta potrdila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May. Ta je dejala, da ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam. Dodala je tudi, da ima London veliko informacij, vključno z obveščevalnimi podatki. Ti naj bi kazali na odgovornost sirskega režima za domnevni kemični napad.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je dejala, da so, ker si ne želijo nikakršne konfrontacije, o napadih tudi predhodno obvestili Rusijo, poročajo tuji mediji.

Ameriški obrambni minister James Mattis je kmalu po napovedi ameriškega predsednika o napadu sporočil, da več uvodnih napadov zjutraj po srednjeevropskem času za zdaj ne načrtujejo. "Ti napadi so bili usmerjeni proti režimu, zato smo se zelo potrudili, da se izognemo žrtvam med civilisti in tujci," je dejal po poročanju tujih medijev.

Napadi naj bi bili omejeni in naj bi bili resno opozorilo Bašarju Al Asadu, da uporaba kemičnega ali biološkega orožja ni sprejemljiva.

Že nekaj minut po napovedi napadov se je nad Damaskom oglasila protizračna obramba in prve eksplozije so pretresle glavno mesto Sirije.

Pentagon je sporočil, da so bili cilji v prvih napadih na treh lokacijah in da se je vojska izogibala civilnih objektov. Tarče so bili: 

  • raziskovalni center v Damasku, ki naj bi bil povezan z izdelavo kemičnega in biološkega orožja,
  • skladišče kemičnega orožja zahodno od Homsa,
  • skladišče opreme za kemično orožje in pomemben center za poveljstvo, prav tako v bližini Homsa.

Sirska vojska je sporočila, da so v protiukrepih obrambne narave sestrelili več kot deset raket. Poročajo tudi o prvih žrtvah napadov.

Rusija: Takšna dejanja ne bodo ostala brez posledic

Rusija se je že odzvala ter sporočila, da so vojaške operacije Zahoda nesprejemljive in da pripravlja odgovor na napade. V precej eksplicitnem sporočilu so sporočili: "Predhodno zasnovan scenarij se že izvaja. Ponovno smo ogroženi. Opozorili smo, da takšna dejanja ne bodo ostala brez posledic."

Ruski predsednik Vladimir Putin je najostreje obsodil napad na Sirijo, in ga označil za "dejanje agresije", ki krši ustanovne listine ZN ter norme načel mednarodnega prava. Dejal je tudi, da so ZDA, Francija in Velika Britanija kot izgovor za napad uporabile domnevni kemični napad, ki pa je bil le uprizorjen. Kot stalna članica je že sklicala izredno sejo VS ZN, na kateri naj bi razpravljali o "agresivnih dejanjih ZDA in njenih zaveznic", poroča STA.

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je po napadu opozoril, da bodo za vse posledice odgovorni Washington, London in Pariz. Napade je označil za grožnjo Rusiji, po poročanju tiskovne agencije AFP pa jih je opredelil celo kot žalitev ruskega predsednika. "Žalitev predsednika Rusije ni sprejemljiva," je dejal. 

Ruske sile v napadu sicer naj ne bi bile prizadete. "Niti ena od raket, ki so jih izstrelili, ni vstopila v območje nadzora ruskih letalskih sil," je, kot poroča BBC, rusko obrambno ministrstvo sporočilo v izjavi. Dodali so tudi, da v času napada na cilje v Siriji niso uporabili svojih sistemov protiletalske obrambe v tej državi, ampak se je sprožil sirski sistem protiletalske obrambe, ki je prestregel 71 od 103 raket. 

Ruski general Sergej Rudskoj je danes v Moskvi pojasnil, da glede na prve podatke napadi niso terjali smrtnih žrtev niti med civilisti niti med vojaki.

Sirija: Brutalna, barbarska agresija in kršitev mednarodnega prava

Sirski mediji so dejanje označili za "očitno kršitev mednarodnega prava". Čeprav so bile tarče le tri vojaške točke blizu Damaska in Homsa, je sirska vojska v pričakovanju morebitnih napadov vsa svoja vojaška oporišča evakuirala, rakete pa prestregla.

Raketa nad glavnim mestom Sirije. | Foto: Reuters Raketa nad glavnim mestom Sirije. Foto: Reuters

Sirsko zunanje ministrstvo je napad označilo kot "brutalno, barbarsko agresijo". Vir na ministrstvu pravi, da naj bi bili napadi usmerjeni v spodkopavanje preiskave Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki naj bi danes začela z delom v Dumi.

"Ko je teroristom spodletelo, so se vmešale ZDA, Francija in Velika Britanije ter zagrešile agresijo nad Sirijo," je za Sano dejal neimenovani vojaški vir, poroča STA.

Zveza Nato in več držav napad podpirajo

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je da Twitterju izrazil podporo napadom na Sirijo. "Podpiram dejanja ZDA, Velike Britanije in Francije. To bo zmanjšalo sposobnost režima, da še naprej napada prebivalce Sirije s kemičnim orožjem," je zapisal.

Podporo sta izrazili tudi Kanada in Japonska in Turčija, ki je še sporočila, da se ji napadi zdijo "ustrezen odgovor" na napad s kemičnim orožjem, poročajo tuji mediji.

EU stoji ob strani zaveznicam

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na svojem Twitter profilu sporočil, da bo "EU stala ob zaveznicah na strani pravice".  "Napadi ZDA, Francije in Velike Britanije jasno izražajo, da sirski režim skupaj z Rusijo in Iranom ne more nadaljevati te človeške tragedije, vsaj ne brez posledic," je zapisal.

Predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez je na svojem Facebook profilu izrazil iskreno obžalovanje, da so Francija, Velika Britanija in Združene države Amerike brez avtorizacije Varnostnega sveta ZN napadle Sirijo. Prav tako pa je obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, vse strani pa je pozval k iskanju rešitve za konec vojne v Siriji.

Podporo napadom je med drugim izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Ta je dejala, da so ukrepi izkazali "mednarodno obsodbo uporabe kemičnega orožja in posvarili sirsko vlado pred nadaljnjimi kršitvami", piše STA.

Združeni narodi: Poziv državam, naj se izogibajo dejanjem, ki bi razmere poslabšale

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je medtem je vse države pozval, naj bodo zadržane in se izogibajo vsem dejanjem, ki bi lahko vodila v poslabšanje razmer. "Vse države pozivam, naj bodo v teh nevarnih okoliščinah zadržane ter naj se izognejo vsem dejanjem, ki bi lahko vodila v napetosti in poslabšanje razmer za sirsko ljudstvo," je dejal.

Iran je posvaril, da bi utegnili imeti napadi regionalne posledice. "ZDA z zaveznicami nimajo dokaza in so, celo ne da bi počakale na ugotovitve Organizacije za prepoved kemičnega orožja, izvedle napad," je v sporočilu zapisalo iransko zunanje ministrstvo. Iranski vrhovni voditelj Ajatola Ali Hamenej pa je napad označil za zločin. "Ameriški predsednik, francoski predsednik in britanska premierka so zločinci," je dejal. Medtem pa v Izraelu menijo, da je bil napad upravičen v luči morilskih dejanj sirskega režima, še poroča STA.

Ne spreglejte