Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2018,
7.57

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

25

Natisni članek

OZN napad Sirija

Sreda, 11. 4. 2018, 7.57

6 let

Trump opozoril Putina: ZDA bodo raketirale Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

25

donald trump, Južna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je Rusijo na Twitterju opozoril, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo. Zapisal je, da naj se Rusija pripravi, saj bodo prihajale prijazne in "pametne" rakete.

Ameriški predsednik Donald Trump želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku. 

"Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in "pametne". Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Ameriški predsednik se je s tvitom verjetno odzval na izjavo ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina, ki je na libanonski televiziji dejal, da bodo v primeru ameriškega napada rakete sestrelili ter napadli objekte, od koder jih bodo izstrelili.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v odzivu na Trumpove grožnje izrazil upanje, da bo v svetovni diplomacij prevladal "zdrav razum". "Stanje v svetu je vse bolj kaotično, vendar hkrati verjamemo, da bo razum prevladal in da bodo mednarodni odnosi postali konstruktivni," je dejal Putin.

Trump: Odnosi z Rusijo slabši kot v času hladne vojne

Rusija je sicer danes posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete. Trump kasneje tvitnil še, da so odnosi z Rusijo slabši, kot so bili kdajkoli, celo v času hladne vojne. Po njegovem mnenju sicer ni razloga za to, saj Rusija potrebuje ZDA, da ji pomagajo v gospodarstvu. "To bi zelo lahko naredili, vse države morajo sodelovati. Konec oboroževalne tekme?", je še zapisal v tvitu.

Varnostni svet ZN brez odločitve o preiskavi napada v sirski Dumi

Varnostni svet Združenih narodov v torek sicer ni sprejel niti tretjega predloga resolucije o preiskavi nedavnega napada v sirski Dumi, v katerem je bilo po trditvah Zahoda uporabljeno kemično orožje. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom OPCW, ki jo je predlagala Rusija.

kemično orožje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred tem je najprej Rusija, zaveznica sirskega režima Bašarja al Asada, z vetom preprečila sprejem ameriškega predloga resolucije, s katero bi uvedli mednarodno preiskavo dogodka, podoben ruski predlog resolucije pa prav tako ni dobil večinske podpore.

Drugi ruski predlog je predvideval napotitev misije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Sirijo, ki bi preiskala navedbe o kemičnem napadu v Dumi, sicer zadnji trdnjavi upornikov proti sirskemu režimu, ne bi pa ugotavljala krivcev zanjo.

Tretjo resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo. 

Ruski veleposlanik: Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo

Po glasovanju o ameriški resoluciji je ameriška veleposlanica pri ZN Nikky Haley dejala, da bi bila ta resolucija "goli minimum, ki ga VS ZN lahko stori kot odgovor na sobotni napad".

A ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia je ocenil, da bo resolucija le izgovor ZDA za upravičevanje nadaljnjih dejanj v Siriji. "Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo, mir in varnost in da zagotovimo, da v svoje avanture ne potegnete tudi Varnostnega sveta," je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril, da bo za napad v Dumi "treba plačati visoko ceno" ter v kratkem napovedal sprejetje ukrepov. Melania Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ruski veleposlanik Nebenzia je obtožil ZDA, da so resolucijo "podtaknile kot izgovor", da bi lahko upravičile vojaško akcijo proti Siriji, ter da so naredile "še en korak v smeri konfrontacije".

Ameriško veleposlanico je kasneje neposredno pozval: "Še enkrat vas prosim, da se vzdržite načrtov, ki jih trenutno pripravljate za Sirijo."

Haleyeva pa je dejala, da se je "Rusija danes odločila za zaščito pošasti namesto življenj sirskega ljudstva".

Tudi ruski predlog ni dobil zadostne podpore

VS ZN je na koncu glasoval še o ruskem predlogu resolucije, ki bi prav tako uvedla določeno preiskavo dogodka v Dumi. Vendar pa ruski predlog ni dobil zadostne podpore; podprlo ga je le šest držav, sedem pa jih je bilo proti.

Med ameriškim in ruskim predlogom je bila po besedah Halleyjeve sicer pomembna razlika - Rusija naj bi imela vpliv na izbiro preiskovalcev in možnost ocene najdenih dokazov. "To ne bi bila neodvisna preiskava," je poudarila

Za sprejem resolucije v VS ZN je sicer potrebnih najmanj devet glasov, nobena od petih stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija) pa ne sme biti proti.

Predsednik turške vlade Binali Yildrim je danes pozval Rusijo in ZDA, da prenehata s svojim "uličnim pretepom" za Sirijo. "Napočil je čas, da si bližnjevzhodna regija zaceli rane, stopi skupaj in preneha z nasiljem," je dejal. Menil je še, da rivalstvo med Rusijo in ZDA lahko škoduje sirskim civilistom.
Ne spreglejte