Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 4. 2018,
22.44

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

24

Natisni članek

Sirija ZDA

Sobota, 14. 4. 2018, 22.44

6 let

"Al Asad naj pazi, kaj dela, pripravljeni smo namreč na nov napad"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

24

Na sedežu ZN v New Yorku je na zahtevo Rusije potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Zahtevala je tudi obsodbo napada, a Varnostni svet resolucije o tem ni podprl. Veleposlanica ZDA pri ZN je sirske oblasti medtem posvarila pred morebitnim vnovičnim bombardiranjem. 

V napadih po do zdaj znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji. Na fotografiji so vidni izstrelki protiletalskega orožja nad Damaskom.  | Foto: Reuters V napadih po do zdaj znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji. Na fotografiji so vidni izstrelki protiletalskega orožja nad Damaskom.  Foto: Reuters

Preberite tudi: ZDA in zavezniki napadli Sirijo #video


Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je obsodil agresijo treh stalnih članic Varnostnega sveta na Sirijo, vendar pa je britanska veleposlanica Karen Pierce to zavrnila in zagotovila, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji s strani režima Bašarja Asada pravilni in zakoniti.

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ni bila potrjena. Za resolucijo so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.

Sirski gasilec se bori z ognjenimi zublji med ruševinami raziskovalnega centra v bližini Damaska, ki ga je zadela ameriška raketa.  | Foto: Reuters Sirski gasilec se bori z ognjenimi zublji med ruševinami raziskovalnega centra v bližini Damaska, ki ga je zadela ameriška raketa. Foto: Reuters

Nikki Haley: "Al Asad naj pazi, kaj dela, pripravljeni smo namreč na nov napad"

"Združene države Amerike imajo orožje še vedno uperjeno v Sirijo za vsak primer, če se vlada Bašarja Al Asada odloči, da bo na svojih državljanih spet uporabila kemično orožje," je na izredni seji ZN posvarila Nikki Haley, veleposlanica ZDA pri ZN.

Obrambni minister ZDA James Mattis je kmalu po napadih na tri tarče, povezane s kemičnim orožjem, v Siriji dejal, da ne načrtujejo novih operacij ne glede na to, da je predsednik ZDA Donald Trump v napovedi napadov dejal, da bodo ti trajni.

Raketa tomahawk zapušča ameriško bojno ladjo USS Monterey.  V napadih po doslej znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji. | Foto: Reuters Raketa tomahawk zapušča ameriško bojno ladjo USS Monterey. V napadih po doslej znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji. Foto: Reuters

Zveza Nato podprla napad v Siriji

"Podpiram dejanja ZDA, Velike Britanije in Francije. To bo zmanjšalo sposobnost režima, da še naprej napada prebivalce Sirije s kemičnim orožjem," je danes v izjavi zapisal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg

Podporo sta izrazili tudi Kanada in Japonska, Turčija pa je ob tem sporočila, da se ji napadi zdijo "ustrezen odgovor" na napad s kemičnim orožjem. Za ustrezno je operacijo kasneje označil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Ne spreglejte