Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
16.08

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,17

Natisni članek

elektrika evakuacija nevarnost ZDA Florida orkan

Sreda, 30. 8. 2023, 16.08

8 mesecev

Najhujši orkan v zadnjem stoletju. Sunki vetra 215 kilometrov na uro. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,17

Orkan Idalia, ki je danes dosegel severozahod ameriške zvezne države Florida s četrto stopnjo, naj bi vzel dve življenji, čeprav oblasti tega niso potrdile. Močan dež je povzročil poplave, vetrovi so divjali s hitrostjo okoli 215 kilometrov na uro. Brez elektrike je že več kot 250 tisoč prebivalcev. Oblasti svarijo pred katastrofalnimi posledicami in pozivajo k evakuaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Floride Ron DeSantis je na večerni tiskovni konferenci v Tallahasseeju dejal, da je v državi brez elektrike več kot 250 tisoč ljudi.

Sporočil je, da smrtnih žrtev za zdaj niso potrdili, čeprav so se pred tem pojavila poročila, da sta v prometnih nesrečah med neurjem umrla dva človeka - štiridesetletni voznik, ko je izgubil nadzor nad vozilom in trčil v drevo, prav tako naj bi v okrožju Alachua v drevo z avtomobilom trčil 59-letni moški in umrl, ko je vozil v "izjemno mokrih razmerah", je v izjavi zapisala avtocestna patrulja..

Tarpon Springs, Florida. | Foto: Reuters Tarpon Springs, Florida. Foto: Reuters

Nevihtni valovi so ponekod povzročili dvig gladine morja, v zalivu Tampa med 1,2 in 1,5 metra, o ekstremnih poplavah poročajo iz Steinhatcheeja v regiji Big Bend na Floridi, potem ko je Idalia zjutraj dosegla kopno, poroča CNN. 

Pristojne službe medtem odpravljajo razdejanje. Več glavnih cest je neprevoznih, skoraj 1.000 mostov je potrebno pregledati. Na prizadetih območjih je na terenu trenutno tudi 5.500 pripadnikov floridske nacionalne garde.

Tampa Bay, Florida. | Foto: Reuters Tampa Bay, Florida. Foto: Reuters Tampa Bay, Florida. | Foto: Reuters Tampa Bay, Florida. Foto: Reuters Mayo, Florida. | Foto: Reuters Mayo, Florida. Foto: Reuters

Opozorilo pred tornadom je bilo izdano tudi za skoraj 12 milijonov ljudi v osrednji in severni Floridi ter jugovzhodni Georgii, kamor se pomika orkan.

V dveh urah dvig gladine za tri metre

"Izjemno nevaren orkan tretje kategorije Idalia je dosegel kopno v regiji Big Bend," je dopoldan sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC) in opozoril, da na tem območju divjajo vetrovi s hitrostjo okoli 215 kilometrov na uro, raven vode ob obali pa se hitro dviguje.

Gladina vode v Steinhatcheeju se je v dveh urah dvignila za skoraj tri metre.

Oblasti so napovedale, da bo najhuje na območju mest Tampa in St. Petersburg, kjer živi okoli tri milijone ljudi. 

Clearwater, Florida | Foto: Reuters Clearwater, Florida Foto: Reuters

Zaradi izjemne nevarnosti izredne razmere 

Guverner Floride Ron DeSantis je prebivalce 23 okrožij danes pozval, naj čim prej odidejo z domov in najdejo zatočišče zunaj ogroženih območij ter Idalio opisal kot najhujši orkan v zadnjem stoletju. Že v torek je za 46 okrožij razglasil izredne razmere. Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek razglasil izredne razmere za celotno Florido in obljubil podporo zveznih oblasti.

Čeprav bi morala Idalia po prihodu na kopno oslabeti, je na udaru zdaj Georgio in verjetno tudi Južna Karolina. V nekaterih predelih vseh treh zveznih držav bi lahko po napovedi NHC padlo do 30 centimetrov dežja.

St. Pete Beach, Florida | Foto: Reuters St. Pete Beach, Florida Foto: Reuters

Idalia je že v ponedeljek zajela dele jugovzhodne Mehike, v torek pa dele Kube, kjer je med drugim poplavljalo v Havani, brez elektrike pa je na tem otoku ostalo okoli 200 tisoč ljudi.

Clearwater Beach, Florida. | Foto: Reuters Clearwater Beach, Florida. Foto: Reuters
burja
Novice Zaradi orkanske burje alarm za skoraj celotno Hrvaško
Neurje Snovik
Novice Močno neurje z orkanskim vetrom podiralo drevesa in odkrivalo strehe #video
Arso
Novice Po državi klestila toča in pihal orkanski veter, škoda bo ogromna #foto #video
Orkan Hilary
Novice Bliža se orkan: to je prvo opozorilo pred tropskim neurjem po letu 1939
Kalifornija poplave
Novice Izredne razmere: Kalifornijo stresel potres magnitude 5,1, območje dosegla zgodovinska tropska nevihta #video
Ne spreglejte