Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 8. 2023,
16.06

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

alarm poplave nevarnost Kalifornija Mehika orkan

Nedelja, 20. 8. 2023, 16.06

8 mesecev, 1 teden

Bliža se orkan: to je prvo opozorilo pred tropskim neurjem po letu 1939

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55
Orkan Hilary | Meteorologi pričakujejo, da bo orkan oslabel v tropsko nevihto, preden bo dosegel južno Kalifornijo.  | Foto Guliverimage

Meteorologi pričakujejo, da bo orkan oslabel v tropsko nevihto, preden bo dosegel južno Kalifornijo.

Foto: Guliverimage

Na jugozahodu ZDA se danes pripravljajo na poplave, ki bi jih lahko prinesel bližajoči se orkan Hilary. Ta naj bi pred prihodom na kopno oslabel, vendar lahko kljub temu povzroči smrtno nevarne poplave, opozarjajo ameriški meteorologi. Močno deževje je ponoči zajelo tudi Kalifornijski polotok v Mehiki, kjer so zabeležili eno smrtno žrtev.

Meteorologi pričakujejo, da bo orkan oslabel v tropsko nevihto, preden bo dosegel južno Kalifornijo. Kljub temu bi bila to prva tropska nevihta po več kot 80 letih, ki bi prizadela to ameriško zvezno državo.

Obilne padavine so ponoči zajele jugozahod ZDA in mehiško zvezno državo Kalifornijski polotok oziroma Baja California, kjer je med prečkanjem potoka umrl en človek, ki ga je odnesel vodni tok, poroča britanski BBC.

Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) je danes sporočil, da je orkan od najzahodnejše točke Kalifornijskega polotoka Punta Eugenia trenutno oddaljen okoli 145 kilometrov, južno Kalifornijo v ZDA pa bo dosegel predvidoma popoldne po lokalnem času.

Pričakovati je smrtno nevarne poplave 

V soboto je center izdal prvo opozorilo pred tropskim neurjem za Kalifornijo po letu 1939. "Zdi se, da Hilary hitro slabi," je v soboto za ameriško tiskovno agencijo AP povedal strokovnjak za orkane pri NHC John Cangialosi, a dodal, da gre kljub temu pričakovati smrtno nevarne poplave.

Opozorilo pred poplavami je v San Diegu izdala ameriška nacionalna vremenska služba (NWS), ameriški predsednik Joe Biden pa je v petek sporočil, da je zvezna agencija za izredne razmere (FEMA) "v regiji predhodno namestila osebje in zaloge".

Guverner Kalifornije Gavin Newsome je za večji del zvezne države razglasil izredne razmere. "Naj ne bo pomote (...) To je zelo zelo nevarno in močno neurje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v soboto opozorila vodja guvernerjevega urada za izredne razmere Nancy Ward.

Opozorilo pred tropsko nevihto velja tudi za nekatere dele Mehike, kjer so oblasti odredile pripravljenost okoli 18 tisoč vojakov, ki bodo pomagali pri morebitnem reševanju.

Arso
Novice Po državi klestila toča in pihal orkanski veter, škoda bo ogromna #foto #video
Neurje Snovik
Novice Močno neurje z orkanskim vetrom podiralo drevesa in odkrivalo strehe #video
Hrvaška
Novice Orkanska burja na Hrvaškem: preverite, za kateri del države je izdano rdeče opozorilo
burja
Novice Zaradi orkanske burje alarm za skoraj celotno Hrvaško
Ne spreglejte