Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2022,
16.18

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

4

Natisni članek

ECDC Slovenija Koronavirus

Četrtek, 20. 1. 2022, 16.18

2 leti, 3 mesece

Na zemljevidu ECDC skoraj vsa Evropa ostaja temno rdeča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

4

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda vsa Evropa ostaja obarvana temno rdeče, tudi Slovenija. Z rdečo barvo, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološke razmere, so obarvani samo še deli Romunije, Poljske in Madžarske.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covid-19, že vse od 23. septembra. V tej kategoriji so tudi skoraj vse evropske države.

Razmere so se poslabšale tudi v Romuniji, ki je bila pred tednom dni povsem rdeča, danes pa je tako obarvana samo še južna polovica države. Temno rdečih je tudi več poljskih regij kot pred tednom dni. Skoraj povsem temno rdeča je zdaj tudi Madžarska, katere vzhodna polovica je bila še pred tednom obarvana rdeče.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev presega 500. Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 75 in 200, če je delež pozitivnih testov štiri odstotke ali več, ali kjer je incidenca med 200 in 500.

Oranžna in zelena barva pomenita še boljše razmere, a trenutno s to barvo ni obarvano nobeno območje v EU.

Hana Horka
Novice Tragedija na Češkem: znana pevka se je namerno okužila z novim koronavirusom
covid-19
Novice Po spremembah: takšne so včerajšnje številke #video

Na svetu rekordno število okužb z novim koronavirusom

Med 13. in 19. januarjem je bilo v svetu zabeleženih rekordnih več kot tri milijone primerov okužbe s koronavirusom dnevno, poroča francoska tiskovna agencija afp. Število okužb se je povečalo za več kot petkrat, odkar so konec novembra 2021 v Južni Afriki odkrili zelo prenosljivo različico omikron.

V zadnjih sedmih dneh je bilo prijavljenih povprečno 3.095.971 dnevnih primerov, kar je 17-odstotno povečanje v primerjavi s tednom prej, poroča AFP.

Preden se je pojavil omikron, je bil prejšnji rekord za povprečno globalno dnevno število okužb konec aprila 2021 približno 800.000.

Trenutna stopnja okužb je za približno 440 odstotkov višja od dnevnega povprečja v tednu, ki se je končal 24. novembra 2021, ko je Južna Afrika Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestila o omikronu.

Številke temeljijo na uradnih statističnih podatkih, ki so jih pripravili nacionalni zdravstveni organi in jih je zbrala agencija AFP.

Velik delež manj hudih ali asimptomatskih primerov ostane neodkrit kljub okrepljenim režimom testiranja od začetka pandemije.

Ob upoštevanju prekomerne umrljivosti, povezane s covidom-19, WHO ocenjuje, da bi lahko bilo skupno število smrtnih žrtev dva- do trikrat tolikšno

pfizer biontech cepivo
Novice Avstrijski parlament zapovedal obvezno cepljenje

 

Ne spreglejte