SiolNET. Novice Svet
3,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijski parlament zapovedal obvezno cepljenje

3,16

termometer

pfizer biontech cepivo
Upravičeni do izjeme ukrepa, ki zajema 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva, bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov. Foto: Reuters

Avstrijski parlament je danes z veliko večino podprl obvezno cepljenje proti bolezni covid-19. Zanj je glasovalo 137 poslancev, 33 jih je bilo proti.

Obvezno cepljenje so podprli poslanci vladajoče koalicije, med opozicijskimi socialdemokrati in Neosom so bili proti posamezni poslanci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predvidena globa do 3.600 evrov

Tako bo cepljenje proti bolezni covid-19 v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je predvidena globa do 3.600 evrov.

Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike, in sicer šest mesecev po preboleli bolezni.

Postopek bo zajemal tri faze

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3.600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se bo lahko uveljavila tudi tretja faza, kjer bodo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi neposredne kazni za necepljene po vsej državi.

Avstrija kot prva država EU uvedla obvezno cepljenje 

Obvezno cepljenje proti covidu-19 mora potrditi še avstrijski zvezni svet, kar naj bi po pričakovanjih storil na zasedanju 3. februarja.

Pričakovano je bila razprava v avstrijskem parlamentu pred glasovanjem precej čustvena. Proti obveznemu cepljenju so bili odločno svobodnjaki. Njihov predsednik Herbert Kickl je že ob začetku razprave ostro nastopil proti temu. Protesti proti cepljenju so potekali tudi v središču Dunaja.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je med razpravo v parlamentu osredinil predvsem v razbijanje dvomov v učinkovitost cepljenja. Predsednica opozicijskih socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner je izpostavila pomen po njenih besedah občutljive današnje odločitve v parlamentu.

"V zadnjih letih je šlo marsikaj narobe in je bilo zamujenega, zato je precepljenost še vedno prenizka," je dejala, a hkrati dodala, da je obvezno cepljenje proti covidu-19, "ki si ga nihče od nas ni želel", postalo nujno.

Predsednica Neosa Beate Meinl-Reisinger je menila, da jih je poenotila "obsežna utrujenost", saj so bila zadnja leta izjemno naporna, zaradi česar je, kot je dejala, "pomembno, da te čase končno pustimo za seboj". Dejala je še, da nikoli več ne bi smelo priti do omejevanja svobode, kot se je to dogajalo med preteklimi zaprtji javnega življenja.

Predvideni ostrejši ukrepi za zajezitev okužb

Avstrijski parlament je nocoj tudi sprejel spremembe zakona o protikoronskih ukrepih, ki predvideva ostrejše ukrepe za tiste, ki ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom ne spoštujejo.

Posamezni upravni organi bodo lahko z odločbo za največ teden zaprli tista podjetja, ki bodo predhodno trikrat kaznovana zaradi istega neizpolnjevanja ukrepov (npr. prekoračitev omejitve oseb ali nepreverjanje ustreznih dokazil). V posameznih primerih bodo lahko podjetje takoj zaprli za sedem dni.

Spremembe prinašajo tudi zvišanje najvišjih glob ter novost, da so tako inšpektorati za delo kot tudi drugi nadzorni organi po zakonu o varni hrani in varstvu potrošnikov pooblaščeni, da v okviru svojih dejavnosti nadzorujejo spoštovanje aktualnih protikoronskih ukrepov.

Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je v izjavi poudarila, da se je zavzemala za zaostritev na tem področju. "Vsako podjetje, ki krši protikoronske ukrepe, mora biti kaznovano," je dejala in dodala, da se s "strožjimi kaznimi" povečuje pritisk nadzora.

Hana Horka Novice Tragedija na Češkem: znana pevka se je namerno okužila z novim koronavirusom NOvak Đoković Sportal Đoković je solastnik podjetja, ki razvija zdravilo za covid-19 Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje. Novice Šteje vsak, a po enem letu še ni želene precepljenosti Francija covid Novice Uradno: toliko okužb nismo imeli še nikoli #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin