SiolNET. Novice Svet
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji protesti za pravice brodolomcev v Sredozemlju

1,01

termometer

demonstracije Nemčija
Foto: Reuters

Več deset tisoč ljudi je danes v različnih nemških mestih izkazovalo solidarnost z brodolomci v Sredozemlju. K današnjim demonstracijam je pozvala nemška organizacija Seebrücke. Še posebej veliko demonstrantov za pravice brodolomcev, migrantov in beguncev se je zbralo v Berlinu in Hamburgu.

Ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch Novice Kapitanka ladje Sea Watch 3 po prejetju groženj na varnem

Poleg Berlina in Hamburga so protesti med drugim potekali še v Oldenburgu, napovedali pa so jih tudi v mestih Halle, Hannover, Bonn, Potsdam, Magdeburg in Würzburg. Proteste naj bi pripravili v 20 nemških mest.

Po poročanju se je skupno na demonstracijah zbralo 30 tisoč ljudi, od tega po navedbah organizatorja v Berlinu 8.000, v Hamburgu pa 4.300.

demonstracije Nemčija Foto: Reuters

V Berlinu so med drugim prek zvočnikov prebrali poziv nemške kapitanke Carole Rackete. "Od nemške vlade lahko pričakujemo, da bo ravnala pogumno in sporočila, da bo Nemčija sprejela vse, ki jih rešijo v Sredozemskem morju /.../ Trenutno je to nekaj sto ali tisoč ljudi," so prenesli poziv kapitanke.

Organizacija Seebrücke (Pomorski most) je bila ustanovljena poleti leta 2018 in se zavzema za dekriminalizacijo reševanja migrantov na morju, ureditev varnih begunskih poti in varnih pristanišč za begunce. Racketova je postala obraz organizacije.

demonstracije Nemčija Foto: Reuters

Nemška kapitanka je pred kratkim s svojo ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo 40 migrantov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi, zaradi česar so jo aretirali in zanjo odredili hišni pripor, ki ga je v začetku tedna sodišče odpravilo.

Sea Watch 3 Novice Kapitanki reševalne ladje Sea Watch 3 odpravili hišni pripor

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin