Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2019,
13.26

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Italija morje promet promet pomorski promet

Sreda, 3. 7. 2019, 13.26

4 leta, 9 mesecev

Kapitanka ladje Sea Watch 3 po prejetju groženj na varnem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kapitanka reševalne ladje Sea Watch 3 Carola Rackete je po prejetju več groženj na varni, skriti lokaciji, so danes sporočili iz nemške nevladne organizacije Sea Watch. Za zdaj niso hoteli pojasniti, ali je še vedno v sicilskem mestu Agrigento ali kje drugje v Italiji.

Sea Watch 3
Novice Kapitanki reševalne ladje Sea Watch 3 odpravili hišni pripor

"Želimo, da je na varnem in da je za zdaj ne obremenjujemo," je dejal tiskovni predstavnik organizacije Ruben Neugebauer. Potrdil je še, da je kapitanka na skritem kraju, ker je prejela več groženj.

Opravljala dolžnost varovanja življenj

Preiskovalni sodnik v Agrigentu je v torek odpravil hišni pripor za kapitanko. Racketova je bila v hišnem priporu od sobote, ko je z ladjo s 40 migranti na krovu brez dovoljenja vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa, pri tem pa trčila v policijski čoln.

Pri tem ni kršila zakonodaje zaradi upiranja vojaški ladji, kot so ji sprva očitali, piše v poročilu sodišča. Čoln policije namreč ni vojaška ladja, Racketova pa je z vplutjem opravljala dolžnost varovanja življenj.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je danes ponovno zavzel za izgon 31-letne kapitanke iz države zaradi ogrožanja nacionalne varnosti. "Pravosodje nam mora pojasniti, ali lahko gospodično Rackete posedemo na letalo v smeri Berlina ali jo bomo gledali pri nakupovanju v Portofinu in čakali, da bo ponovno ogrozila življenja drugih policistov," je danes dejal novinarjem.

Ni upoštevala prepovedi

Racketova v noči na soboto ni upoštevala prepovedi italijanskih oblasti in je z ladjo po večdnevnem plutju brez cilja po Sredozemskem morju vplula v pristanišče na Lampedusi. Kot je pojasnila, je v pristanišče vplula, ker se je bala, da bodo migranti na ladji poskakali v morje. Pri tem je nenamerno povzročila trk reševalne ladje s čolnom policije, ki ji je vplutje poskušala preprečiti.

Kapitanki so italijanske oblasti očitale pomoč pri nezakonitem priseljevanju, kršitev italijanskega pomorskega prava in upiranje državnim organom, ker ni upoštevala navodil vojaških ladij.

Sodna pot kapitanke pa še ni končana, saj jo bodo 9. julija zaslišali zaradi pomoči pri nezakonitem priseljevanju. Do takrat mora po navedbah svojih odvetnikov ostati v Italiji.

Novice Nemška kapitanka ladje Sea Watch 3 ostaja v hišnem priporu
Ne spreglejte