Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2015,
8.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci Madžarska

Sobota, 5. 9. 2015, 8.17

6 let, 6 mesecev

Na tisoče beguncev iz Madžarske doseglo Avstrijo in Nemčijo (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Madžarske oblasti so ponoči begunce, ki so se peš odpravili proti avstrijski meji, z avtobusi odpeljale na avstrijsko mejo. Pozneje so prevoze ukinili, zato so se številni begunci spet odpravili peš.

Medtem so se zunanji ministri EU sestali v Luksemburgu, a dogovorili se niso nič konkretnega. So se pa strinjali o "nujnosti ukrepanja v najhujši begunski krizi po drugi svetovni vojni".

Potem ko se je več kot tisoč ljudi peš odpravilo po avtocesti z železniške postaje v Budimpešti proti Dunaju, so se madžarske oblasti zaradi zagotavljanja varnosti odločile, da jih z avtobusi odpeljejo do avstrijske meje. Na razpolago so dali približno 100 avtobusov, od katerih so prvi v jutranjih urah dosegli mejni prehod Hegyeshalom/Nickelsdorf med Madžarsko in Avstrijo. Tako Avstrija kot Nemčija sta namreč pristali, da sprejmeta nekaj tisoč beguncev, ki so več dni na Madžarskem čakali na možnost za pot v ti dve državi.

Vsega skupaj jih je v zadnjih urah prispelo že približno 6500, pričakujejo jih še 10.000. Ti sicer z meje pot nadaljujejo proti Dunaju ali Salzburgu, od koder imajo možnost potovati tudi naprej v Nemčijo. Na Dunaj je tako med drugim z meje že prispel poseben vlak s 400 begunci, na postaji Westbahnhof so se jim že pridružili tudi begunci s približno 20 avtobusov.

Naval beguncev na Madžarsko sicer ne pojenja. Z mejnega prehoda s Srbijo, Röszke, poročajo o številnih novih prihodih.

Madžari prisilili izčrpane begunce, da gredo čez mejo peš Avstrijska policija je na svoje madžarske kolege glede ravnanja sicer usmerila nekaj kritike. Madžari so namreč avtobuse ustavili na svoji strani meje in ukazali ljudem, da so v zgodnjih jutranjih urah v dežju pešačili proti avstrijski meji. Avstrija jih je namreč zaprosila, da dovolijo svojim avtobusom iz obmejnega kraja Hegyeshalom potnike prepeljati prek meje v avstrijski Nickelsdorf, kjer so nanje čakali vlaki in avtobusi, a je madžarska stran to zavrnila. Zaradi tega so morali tisoči izmučenih beguncev čez mejo peš.

Na avstrijski strani so jih pričakali predstavniki varnostnih sil in Rdečega križa. V Nickelsdorfu so za prišleke pripravili približno 600 postelj, pri zagotavljanju hrane in zdravstvene oskrbe pa so mobilizirali tudi sosednje dežele.

"Srečni smo, gremo v Nemčijo," je dejal eden od sirskih prebežnikov, ko je prišel čez mejo.

Prestašeni begunci Avtobusi so ponoči prišli tudi po begunce, ki so ostali na železniški postaji Keleti v Budimpešti. Tam je bilo še posebej napeto, saj je v Budimpešti potekala nogometna tekma med Madžarsko in Romunijo. Huligani so že pred tekmo poskušali napasti zbrane okoli postaje. Policisti so z begunci ustvarili živi zid in varovali onemogle begunce, otroke in ženske. Policisti so skrajneže že v bližini štadiona razgnali s solzivcem, pozneje so prišli avtobusi, na katere so se vkrcali begunci in jih odpeljali proti meji.

"To je bila enkratna odločitev" Madžarska je medtem sporočila, da ne načrtuje dodatnih avtobusnih prevozov s postaje Keleti v Budimpešti na avstrijsko mejo. S petkovo odločitvijo, da jih tja prepeljejo z avtobusi, so se želeli izogniti izrednim razmeram, je na novinarski konferenci danes dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

"To je bila enkratna odločitev. Na mejo ne bomo niti s postaje Keleti niti iz sprejemnih centrov prepeljali nobenega migranta več," je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. Kot je dejal, so razmere v Budimpešti v zadnjih dneh postale nevzdržne, begunci pa vse manj pripravljeni na sodelovanje in bolj agresivni.

Prostovoljci, ki jim je mar za begunce Kljub sovražnemu sprejemu beguncev na Madžarskem je tam tudi veliko prostovoljcev, ki so beguncem pomagali na poti v Avstrijo in na postaji v Budimpešti.

Ne spreglejte