SiolNET. Novice Svet
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Slovaškem poteka referendum o spremembi ustave

0,67

termometer

Slovaška | Volišča so danes na Slovaškem odprta od 7. do 22. ure. | Foto: Shutterstock
Volišča so danes na Slovaškem odprta od 7. do 22. ure. Foto: Shutterstock

Na Slovaškem danes poteka referendum o spremembi ustave, ki bi omogočila razpustitev parlamenta pred koncem mandata. Njegovo izvedbo je dosegla leva opozicija, potem ko je okoli 400 tisoč volivcev podpisalo peticijo za spremembo. Do zdaj je veljalo, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti, tudi če vlada razpade in ni mogoče najti večine za novo.

Referendumsko vprašanje ljudi sprašuje, ali se strinjajo, da se predčasno prenehanje parlamentarnega mandata lahko izvede z referendumom ali resolucijo parlamenta. To pa se lahko zagotovi le s spremembo ustave, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Slovaška ustava določa, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti

Zagovorniki ustavne spremembe želijo omogočiti predčasne volitve, kot je to običajno v drugih državah EU. Slovaška ustava namreč določa, da se parlamenta ne sme predčasno razpustiti, tudi če vlada razpade in ni mogoče najti večine za novo koalicijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Referendum je na Slovaškem veljaven le, če se ga udeleži vsaj 50 odstotkov volilnih upravičencev. Ta prag udeležbe so Slovaki do zdaj dosegli le na referendumu o vstopu v EU pred 20 leti. Naslednje redne volitve so v državi predvidene prihodnje leto.

Volišča so odprta od 7. do 22. ure

Slovaški parlament je pred tem sredi decembra izglasoval nezaupnico manjšinski desnosredinski vladi premiera Eduarda Hegerja. Kmalu zatem je predsednica Zuzana Čaputova začasno vlado pozvala, naj do konca januarja pripravi vse potrebno za izvedbo predčasnih volitev v prvi polovici letošnjega leta. 

V primeru novih volitev strankam trenutne vlade grozi poraz, zaradi česar so te po poročanju dpa do konca poskušale preprečiti uspeh referenduma.

Volišča so danes na Slovaškem odprta od 7. do 22. ure.

Slovaška policija Novice Tragedija na Slovaškem: v stanovanju našli mrtvo štiričlansko družino Za javni RTV. Novice Veljati začele na referendumu potrjene spremembe Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Urška Klakočar Zupančič Novice DZ na izredni seji razglasil rezultate novembrskih referendumov. Kaj sledi?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin