Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
7.20

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

pomoč evakuacija smrtne žrtve Papua Nova Gvineja zemeljski plaz

Torek, 28. 5. 2024, 7.20

3 tedne, 2 dneva

V Papui Novi Gvineji bodo zaradi grožnje plazu evakuirali 7.900 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
zemeljski plaz na Papui Novi Gvineji | Od petka, ko je plaz pod seboj po ocenah pokopal okoli dva tisoč ljudi, se skušajo domačini in reševalci dokopati do njih. Vendar je upanja, da bi še našli preživele, vse manj.  | Foto Reuters

Od petka, ko je plaz pod seboj po ocenah pokopal okoli dva tisoč ljudi, se skušajo domačini in reševalci dokopati do njih. Vendar je upanja, da bi še našli preživele, vse manj.

Foto: Reuters

Oblasti v Papui Novi Gvineji bodo zaradi grožnje novega plazu evakuirale skoraj 7.900 ljudi iz bližine območja, kjer se je pred dnevi sprožil obsežen zemeljski plaz. Plaz je pod seboj po ocenah pokopal dva tisoč ljudi, Združeni narodi pa medtem opozarjajo, da je le malo verjetno, da bodo še našli preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizadevanja za reševanje in pomoč ovirajo odročnost lokacije, prekinjene cestne povezave, močno deževje in nasilje plemen v bližini. Upravitelj province Enga Sandis Tsaka je zato opozoril, da bi se lahko nesreča še poslabšala. Trenutno skušajo urediti evakuacijo skoraj 7.900 ljudi, saj z gore Mungalo še naprej odnaša zemljo in kamenje.

Ponedeljkovi satelitski posnetki so pokazali velikanski obseg naravne katastrofe. Med drugim se vidi ogromen madež rumenih in sivih ruševin, ki je presekal zeleno grmičevje in prekinil edino cesto v regiji.

Preživelih verjetno ni več

Plaz, ki se je sprožil v petek, je pod seboj po ocenah pokopal okoli dva tisoč ljudi. Od takrat se skušajo domačini in reševalci dokopati do njih. Vendar je upanja, da bi še našli preživele, vse manj. Niels Kraaier iz lokalne pisarne Unicefa je za AFP opozoril, da ne gre več za reševalno misijo. "Zelo malo verjetno je, da bi preživeli," je dejal o pogrešanih.

Številne mednarodne organizacije in države so že napovedale pomoč državi, med drugim Svetovna zdravstvena organizacija in Kitajska. Avstralija je medtem napovedala 1,5 milijona evrov humanitarne pomoči, Nova Zelandija pa je danes obljubila za okoli 850 tisoč evrov pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prizadeto območje je tako odročno, da je do njega mogoče priti skorajda izključno po zraku. Leži južno od ekvatorja, kjer so sicer pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.

Papua Nova Gvineja, plaz
Novice Grozljive posledice plazu, ki se še premika. Mrtvih več kot dva tisoč ljudi. #video #foto
Novice Silovit potres z magnitudo 7,6 stresel Papuo Novo Gvinejo #foto
Ne spreglejte