Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravnik napaka medicina

Četrtek, 9. 5. 2013, 18.14

8 let

Na Otoku več sto bolnikom operirali napačen del telesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britansko javnost je pretresla raziskava, ki je ugotovila, da je na Otoku v zadnjih štirih letih več sto bolnikov zaradi zdravniške malomarnosti trpelo hude bolečine in postoperativne zaplete.

Vzroki za agonijo številnih britanskih bolnikov so bile med drugim najpogosteje operacije napačnih delov telesa, pa tudi pozabljivost medicinskega osebja, ki je botrovala temu, da so v prenekaterem primeru v telesu operiranega pozabili operacijski instrument.

"Ni opravičila, da se je zgodilo" Sodeč po najnovejši raziskavi, je bilo na območju Velike Britanije v zadnjih štirih letih kar 750 primerov, ko so bolniki trpeli zaradi malomarnih zdravstvenih delavcev. Od tega je osebje v več kot 320 primerih v telesih bolnikov pozabilo kakšen kos instrumentarija, 214 oseb pa so operirali na napačnem koncu telesa.

Omenjeni incidenti naj bi bili tako hudi, da so jih oblasti označile za primere, "za katere ni opravičila, da so se zgodili". V 73 primerih je medicinsko osebje cevke, namenjene hranjenju, vstavilo v bolnikova pljuča, kar bi lahko privedlo do zadušitve ali utopitve, v 58 primerih pa so v telesa vgradili napačne implantate in proteze.

Magnetna resonanca skoraj iztrgala pozabljen kovinski inštrument Donna Bowett je po rutinski operaciji mehurja trpela strašanske bolečine, nevede, da so zdravniki v njenem telesu pustili 15 centimetrov dolgo pinceto. Dvainštiridesetletna medicinska sestra je bila deležna še večje agonije, ko so zdravniki vzrok za njene bolečine iskali s slikanjem z magnetno resonanco, saj so ji magneti iz telesa skoraj potegnili kovinski pripomoček.

"Menim, da so številke grozljive," je dejal odvetnik Ian Cohen, ki se ukvarja s področjem zdravniških napak. "To je šele vrh ledene gore."

Ne spreglejte