Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2024,
6.58

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

druga svetovna vojna Dan d slovesnost Normandija obletnica

Četrtek, 6. 6. 2024, 6.58

1 teden, 6 dni

Volodimir Zelenski na slovesnosti ob 80. obletnici dneva D požel stoječe ovacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Obletnica dneva D v Normandiji | "Zavezniki so takrat branili svobodo Evrope, Ukrajinci pa to počnejo zdaj. Takrat je zmagala enotnost in prava enotnost lahko zmaga tudi danes," je ob prihodu v Normandijo na omrežju X zapisal Zelenski. | Foto Reuters

"Zavezniki so takrat branili svobodo Evrope, Ukrajinci pa to počnejo zdaj. Takrat je zmagala enotnost in prava enotnost lahko zmaga tudi danes," je ob prihodu v Normandijo na omrežju X zapisal Zelenski.

Foto: Reuters

Številni svetovni voditelji in visoki gostje danes na severu Francije obeležujejo 80. obletnico dneva D, začetka izkrcanja zaveznikov v Normandiji in preobrata v drugi svetovni vojni. Poklonili so se vojakom, ki so sodelovali v boju proti nacizmu in opozorili, da žrtev tega dne ne smemo pozabiti. Izpostavili so tudi pomen boja za demokracijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na dogodku požel stoječe ovacije in v luči obletnice poudaril pomen enotnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Spominjamo se lekcije, ki se nam vedno znova vrača. Svobodni narodi morajo stopiti skupaj, da se zoperstavijo tiraniji," je na slovesnosti pri spomeniku skoraj 22.500 britanskim vojakom, ki so padli na dan D in v dnevih, ki so sledili med osvobajanjem Evrope izpod nacizma, izjavil britanski kralj Karel III. Opozoril je, da je veteranov dneva D vedno manj, ob tem pa dodal, da naša dolžnost, da se "spominjamo, kaj so zagovarjali in kaj so dosegli za vse nas, ne sme nikoli izginiti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanske slovesnosti pri plaži Gold v kraju Ver-sur-Mer sta se udeležila tudi britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki sta ravno tako poudarila, da nihče ne sme pozabiti žrtev dneva D. "Samo s spominjanjem lahko zagotovimo, da stvar, za katero ste se borili, ne bo nikoli samoumevna. Zato zdaj in vedno spoštujemo naše veterane," je dodal Sunak.

Vojakom, ki so se pred 80 leti izkrcali v Normandiji sta se zahvalila tako Macron kot predsednik francoske vlade Gabriel Attal. "Vse so pustili za seboj in tvegali za našo neodvisnost, za našo svobodo. Tega ne bomo pozabili," je dejal francoski predsednik. "Francija ne bo nikoli pozabila tistih, ki so umrli zanjo," pa je dejal Attal in dodal, da je sam del generacije, ki je odrasla brez vojne in ki včasih pozabi, kako krhka sta demokracija in svoboda. "Naša hvaležnost je večna," je še poudaril.

Kanadski premier Justin Trudeau je na kanadski slovesnosti pri plaži Juno v bližnjem kraju Courseulles-Sur-Mer voditelje pozval, naj se še naprej borijo za demokracijo. "Demokracija je danes še vedno ogrožena. Ogrožajo jo agresorji, ki želijo na novo zarisati meje," je opozoril.

Predsednik ZDA Joe Biden se je medtem na slovesnosti v kraju Colleville-Sur-Mer sestal z veterani, poroča britanski BBC.

Biden opozoril na ogroženost demokracije po svetu

Živimo v času, ko je demokracija po svetu ogrožena bolj kot kadarkoli prej po koncu druge svetovne vojne, je na današnji slovesnosti opozoril ameriški predsednik Biden. Ob tem je zagotovil, da ZDA Ukrajine ne bodo pustile na cedilu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Živimo v času, ko je demokracija po vsem svetu bolj ogrožena kot kadar koli po koncu druge svetovne vojne," je dejal Biden in poudaril, da izolacionizem ni bil odgovor pred 80 leti, prav tako pa ni danes. "Resnična zavezništva nas naredijo močnejše – to je lekcija, ki je Američani ne smemo nikoli pozabiti," je dodal. Ob tem je zagotovil, da ZDA Ukrajine ne bodo pustile na cedilu in jo bodo še naprej podpirale, saj da bo v nasprotnem primeru ta podjarmljena. "Ogrožene bodo ukrajinske sosede, ogrožena bo vsa Evropa," je ocenil in ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za tirana, ki si želi prevlade.

Nemški kancler Olaf Scholz, ki se prav tako udeležuje slovesnosti, je v prispevku, ki ga je danes objavil francoski časnik Ouest France, začetek izkrcanja zaveznikov označil za dan osvoboditve tako Francije kot številnih drugih evropskih držav izpod nacistične okupacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njegovih besedah je pogum osvoboditeljev tudi Nemčiji utrl pot do demokracije, svobode, blaginje in pravne države. "Njihov pogum je nam Nemcem dal priložnost za nov začetek," je poudaril in dodal, da je dejstvo, da se kot nemški kancler lahko udeleži današnje slovesnosti, vse prej kot samoumevno. "To je izraz združene Evrope in kaže na vzdržljivost našega čezatlantskega partnerstva," je dejal. Tako kot Biden je omenil vojno v Ukrajini in poudaril, da "brutalni ruski imperializem ne sme uspeti". Kijevu je ob tem vnovič zagotovil podporo, dokler bo to potrebno.

Od leve proti desni: Brigitte Macron, Jill Biden, Joe Biden in Emmanuel Macron. | Foto: Reuters Od leve proti desni: Brigitte Macron, Jill Biden, Joe Biden in Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Lažne britanske desantne ladje
Novice Je bila to največja prevara v zgodovini?

Macron Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo

Francija pri podpori Ukrajini ne bo popustila, je na današnji slovesnosti dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na dogodku požel stoječe ovacije in v luči obletnice poudaril pomen enotnosti, poročajo tuje tiskovne agencije. 

"Hvala ukrajinskemu ljudstvu za njegov pogum. Tukaj smo in ne bomo popustili," je na znameniti normandijski plaži Omaha dejal Macron in v luči vojne v Ukrajini poudaril, da se je treba za svobodo boriti vsak dan znova. "Soočeni z vrnitvijo vojne na našo celino (...) pokažimo, da smo vredni tistih, ki so se tukaj izkrcali," je dodal.

"Zavezniki so takrat branili svobodo Evrope, Ukrajinci pa to počnejo zdaj. Takrat je zmagala enotnost in prava enotnost lahko zmaga tudi danes," je ob prihodu v Normandijo na omrežju X zapisal Zelenski in dodal, da današnja obletnica opominja na pogum in odločnost v prizadevanjih za svobodo in demokracijo. Ukrajinskega predsednika bo Macron predvidoma v petek sprejel v Elizejski palači. Ob tem naj bi se Zelenski sestal tudi s francoskim obrambnim ministrom Sebastienom Lecornujem.

Slovesnosti v Normandiji se je udeležil tudi britanski prestolonaslednik princ William. | Foto: Reuters Slovesnosti v Normandiji se je udeležil tudi britanski prestolonaslednik princ William. Foto: Reuters

Šlo je za največjo kopensko in zračno operacijo v zgodovini 

Zavezniško izkrcanje v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca druge svetovne vojne, se je začelo v noči na 6. junij pred 80 leti. Šlo je za največjo vojaško pomorsko, kopensko in zračno operacijo v zgodovini človeštva, ki je tako med zavezniki kot na nemški strani zahtevala okoli 10.000 žrtev.

Zavezniški vojaki so se v operaciji izkrcali na petih plažah, razporejenih po vsej normandijski obali. Američani so se izkrcali na plažah Omaha in Utah, Britanci na plažah Gold in Sword, na plaži Juno pa so se izkrcale tako britanske kot kanadske sile.

Slovesnost na plaži Gold je danes uradno odprl major Trevor Macey-Lillie, ki je z dudami zaigral skladbo Highland Laddie. Sledila je maša, nebo pa je preletelo več vojaških letal, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

Pred osrednjim dogodkom na plaži Omaha je več slovesnosti ob 80. obletnici dneva D potekalo tudi na plažah Utah, Gold, Sword in Juno, kjer so se pred 80 leti izkrcali ameriški, britanski in kanadski vojaki. Poleg približno 200 še živih vojnih veteranov so se osrednje slovesnosti udeležili številni svetovni voditelji, vključno z ameriškim in ukrajinskim predsednikom, Joejem Bidnom in Volodimirjem Zelenskim, britanskim premierjem Rishijem Sunakom ter britanskim kraljem Karlom III. in prestolonaslednikom princem Williamom.

Fotogalerija
1
 / 4
Izkrcanje v Normandiji - obala Omaha
Novice To je bila največja pomorska invazija v zgodovini
Ne spreglejte