SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Madžarskem odpustili urednika največjega spletnega portala

0,44

termometer

Szabolcs Dull Index.hu | Poznavalci ocenjujejo, da bo odpustitvi Dulla sledil neposreden prevzem portala iz vladnih krogov. | Foto: Reuters
Poznavalci ocenjujejo, da bo odpustitvi Dulla sledil neposreden prevzem portala iz vladnih krogov. Foto: Reuters

Na Madžarskem so po pritisku lastnikov iz krogov vladajoče stranke Fidesz odpustili odgovornega urednika največjega novičarskega portala index.hu Szabolcsa Dulla. Pri fundaciji MFA, ki je uradno lastnica portala, so odločitev utemeljili, da je Dull s svojim ravnanjem oslabil položaj portala na trgu.

Predsednik fundacije Laszlo Bodolai je v pismu zaposlenim še zapisal, da neodvisnost portala Index ne bo ogrožena niti v prihodnje.

Portalu je uspelo do nedavnega ohranjati neodvisnost, čeprav so lastniki blizu vladajočemu Fideszu. To pa naj ne bi bilo všeč madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki si je v zadnjih letih omogočil nadzor nad večino medijev v državi, poroča STA.

Szabolcs Dull Index.hu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Portal posredno v roke podjetnikov blizu Fidesz že pred tremi leti

Že pred tremi leti je portal prišel posredno pod lastništvo podjetnikov, ki so blizu desnemu Fideszu. Med lastniki in uredništvom je bila sicer fundacija, ki je sprva zagotavljala neodvisnost medija.

Pred nekaj meseci pa si je podjetnež Miklos Vaszily, ki je blizu vladi, pridobil 50 odstotkov medijskega koncerna Indamedia, od katerega je Index gospodarsko odvisen zaradi oglasov. Takrat je med drugim podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova izrazila zaskrbljenost glede neodvisnosti Indexa in svobode medijev na Madžarskem.

Szabolcs Dull Index.hu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protest za ohranitev RTVS Novice Novinarji zbrani na protestu pred državnim zborom #video

Odpustitvi Dulla naj bi sledil neposreden prevzem portala iz vladnih krogov

Pritiski lastnikov na fundacijo, vodstvo in uredništvo so se okrepili pred enim mesecem, ko se je zgodilo prestrukturiranje uredništva, da ne bi bilo več tako kritično do vlade. Dull je takrat protestno zapustil svoj položaj pri vodstvu podjetja, ostal pa je odgovorni urednik.

Poznavalci ocenjujejo, da bo odpustitvi Dulla sledil neposreden prevzem portala iz vladnih krogov. Tudi Dull je danes opozoril, da je dogajanje v preteklih tednih dokazalo, da na Madžarskem obstaja potreba po mediju, pri katerem zunanje sile ne odločajo o vsebini.

Szabolcs Dull Index.hu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Milan Zver Novice Zver v pismu odboru Evropskega parlamenta brani predlog medijske zakonodaje

Szabolcs Dull Index.hu | Foto: Reuters Foto: Reuters

protest pred RTV, 20. 7. Novice RTVS v "veliki zagati". Pred sejo protest. #foto Alenka Jeraj parlament Novice Tomićeva dokončno zavrnila Požarja, poslanka SDS omenila Savičevo kletvico #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin