SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zver v pismu odboru Evropskega parlamenta brani predlog medijske zakonodaje

0,79

termometer

Milan Zver
Foto: Ana Kovač

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je v pismu članom odbora Evropskega parlamenta za kulturo stopil v bran predlogu nove medijske zakonodaje v Sloveniji. Po njegovem gre za prvi majhen korak k pluralizaciji in uravnovešenju medijskega prostora v Sloveniji, piše STA.

Zver je ocenil, da je pismo evropskih poslancev Klemna Grošlja in Irene Joveva (oba Renew/LMŠ), ki sta ga prejšnji teden naslovila na podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo, zavajajoče. Poudaril je, da gre le za manjše popravke.

V pismu, ki ga je objavil na svoji spletni strani, je zavrnil očitke, da je bila zakonodaja pripravljena v naglici in tajnosti ter dodal, da bo javna obravnava predlogov zakonov tudi tokrat potekala skoraj dva meseca, piše STA.

Javno obravnavo o spremembah medijske zakonodaje, zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki se je začela 15. julija, je sicer po sklepu koalicije ministrstvo za kulturo zadnji dan podaljšalo s prvotnih nekaj dni na skoraj dva meseca do 5. septembra.

"Informativni program RTVS je pristranski"

Glede RTVS je Zver pojasnil, da bo ostala javni servis in da bo le pet odstotkov rtv-prispevka po novem šlo med drugim za uresničevanje javnega interesa v medijih regionalnega in lokalnega pomena. Izpostavil je še, da je informativni program RTVS pristranski in da imajo še danes velik vpliv na vsebino med drugim posamezniki, ki so vezani na globoko državo, pretekli režim in njegove ideološke in ekonomske naslednike, piše STA.

Glede financiranja STA ne vidi problema, da bo dobila tri odstotke rtv-prispevka. "To nikakor ne zmanjšuje njene neodvisnosti, prej nasprotno," je zapisal član odbora Evropskega parlamenta za kulturo.

Zavrača tudi, da je namen sprememb vzpostavitev vladnega nadzora nad mediji in uničevanje neodvisnega novinarskega poročanja. Slednjega je v Sloveniji po njegovem zelo malo. Spremembe pa bodo po njegovem prinesle več neodvisnosti, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin