SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Madagaskarju skoraj tisoč mrtvih v epidemiji ošpic

0,16

termometer

Epidemija ošpic na Madagaskarju
Na Madagaskarju so zaradi epidemije ošpic največ smrtnih žrtev zabeležili med otroki. Foto: Reuters

Na Madagaskarju se spopadajo z obsežno epidemijo ošpic. Bolezen je v tej revni otoški državi v Indijskem oceanu v zadnjih šestih mesecih terjala skoraj tisoč življenj, zlasti med otroki. Splošno razširjena podhranjenost in nizka stopnja precepljenosti sta močno povečali nevarnost nalezljivega virusa, opozarjajo zdravstvene oblasti.

Med lanskim septembrom lani in letošnjim februarjem so na Madagaskarju zabeležili več kot 79 tisoč primerov okužb z ošpicami, od katerih se jih je 926 končalo s smrtjo, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Vzrok za epidemijo podhranjenost in nizka stopnja precepljenosti

Ošpice so na Madagaskarju, kjer je 47 odstotkov otrok, mlajših od pet let, podhranjenih, še posebej nevarne. Najresnejše primere so pogosto zabeležili prav pri podhranjenih otrocih, je opozoril predstavnik WHO v državi Vincent Sodjinou. Po njegovih besedah gre za epidemijo, ki jo gre pripisati nizki stopnji imunizacije v zadnjem desetletju in s tem vse večjem številu ljudi, ki niso bili cepljeni.

Pediatrični oddelek vojaške bolnišnice Antsiranana severno od mesta Anivorano je preplavljen z bolniki. "Običajno zdravimo en primer ošpic na dva meseca," je povedal glavni zdravnik Ravohavy Setriny Mahatsangy. Od decembra lani pa so jih imeli 444.

Ljudje se zatekajo k tradicionalni medicini, kar zavira zatiranje bolezni

Zdravniki se ob pomanjkanju sredstev za nakup cepiva proti ošpicam spopadajo tudi s prepričanjem ljudi, ki se v iskanju rešitve zatekajo k tradicionalni medicini, kar dodatno zavira uspešno zatiranje bolezni. Novoizvoljeni predsednik Andry Rajoelina je sicer obljubil, da bodo proti ošpicam cepili vse otroke med šestim mesecem in devetim letom starosti.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin