SiolNET. Novice Svet
1,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Kitajskem testirajo cepivo proti novemu koronavirusu

1,82

termometer

Cepljenje
Foto: Getty Images

Na Kitajskem so začeli prvo fazo kliničnega testiranja cepiva proti novemu koronavirusu, pri katerem sodeluje 108 prostovoljcev. Pristojne oblasti so zeleno luč za začetek testiranja prižgale pretekli torek. Testiranje cepiva so pretekli teden začeli tudi v ZDA.

Prostovoljci, ki so že začeli prejemati cepivo, so stari od 18 do 60 let. Razdeljeni so v tri skupine in bodo prejeli različne odmerke. Vsi prihajajo iz mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, poroča STA.

Medtem ko se pandemija novega koronavirusa nezadržno širi po svetu, si farmacevtske družbe in raziskovalni laboratoriji po svetu prizadevajo, da bi čim hitreje razvili cepivo proti virusu. Za zdaj ne obstaja odobreno cepivo ali zdravilo za bolezen covid-19, za katero je po svetu umrlo že več kot 14.400 ljudi.

koronavirus oprema zdravstvo Novice V Sloveniji 442 potrjenih primerov, umrl še tretji bolnik #video

Testiranja začeli tudi v ZDA

Testiranje cepiva proti novemu konoravirusu so pretekli teden začeli tudi v ZDA. Po ocenah bo celoten postopek do začetka cepljenja širše javnosti trajal najmanj 18 mesecev. Uvodoma le preverjajo stranske učinke cepiva.

Testiranje cepiva proti novemu konoravirusu so pretekli teden začeli tudi v ZDA. Testiranje cepiva proti novemu konoravirusu so pretekli teden začeli tudi v ZDA. Foto: Getty Images

Protivirusno zdravilo remdesivir, ki ga izdeluje ameriška farmacevtska družba Gilead Sciences, je že v zadnji fazi kliničnega testiranja v Aziji. Zdravniki na Kitajskem so poročali, da je zdravilo dokazano učinkovito v boju proti bolezni covid-19, še poroča STA.

Sonce, vročinski val Novice Zaradi koronavirusa je konec sveta odložen #video

Začetek kliničnega testiranja možnega zdravljenja tudi v Evropi

V sedmih evropskih državah so medtem v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3.200 ljudi. Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm.

V študijo je vključenih približno 3.200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19. "V preizkušanje so vključeni bolniki, ki se pod strogim nadzorom zdravijo v bolnišnici in imajo dostop do teh molekul, pri čemer testirajo njihovo učinkovitost na virusu in kliničnem poteku," so pojasnili v agenciji Inserm in dodali, da bo v testiranje vključen tudi hidroklorokin.

Od izbruha novega koronavirusa na Kitajskem direktor marsejskega inštituta IHU Didier Raoult zagovarja uporabo hidroklorokina pri zdravljenju covida-19. Številni strokovnjaki sicer opozarjajo, da njegovo testiranje, ki ga je opravil na 24 bolnikih, ne izpolnjuje vseh potrebnih meril, poroča STA.

koronavirus oprema zdravstvo Novice Želijo pomagati, a se zatakne že pri malenkostih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin