Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
10.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kitajska Mehika

Sreda, 8. 8. 2012, 10.07

7 let, 12 mesecev

Na Kitajskem divja tajfun Haikui, v Mehiki orkan Ernesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes je tajfun Haikui dosegel vzhodno kitajsko obalo, orkan Ernesto pa obalo Mehike.

Kitajske oblasti evakuirale skoraj dva milijona ljudi

Še preden je tajfun Haikui zadel kitajsko obalo, so oblasti evakuirali približno dva milijona prebivalcev. V provinci Zhejiang je okoli 400 tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike, za zdaj pa iz te province še ne poročajo o smrtnih žrtvah, poročajo pa o prvih ocenah gospodarske škode, ki naj bi znašala okoli 800 milijonov dolarjev, vključno s škodo v kmetijstvu.

Drugače je bilo v Šanghaju, kjer so oblasti še pred prihodom tajfuna ljudem svetovale, naj ostanejo doma, kljub temu pa sta po do zdaj zbranih podatkih umrli dve osebi, ki so ju zadele padajoče ruševine. Zaradi nevarnosti tajfuna so evakuirali okoli 374 tisoč ljudi. Prav tako so zaprli posamezna gradbišča in parke, začasno so ustavili letalski in železniški promet.

Tajfun Haikui je ob prihodu na vzhodno kitajsko obalo prinesel s seboj močan veter, ki je pihal s hitrostjo do 150 kilometrov na uro, in do pet metrov visoke valove. Na območju južno od mesta Ningbo je že nekoliko oslabel, še vedno pa veter piha do 137 kilometrov na uro.

V Mehiki še ne poročajo o smrtnih žrtvah

Veter v očesu orkana Ernesto, ki je danes dosegel karibsko obalo Mehike, je po navedbah ameriškega centra za orkane v Miamiju dosegel do 140 kilometrov na uro. Vremenoslovci so napovedali, da se Ernesto pomika proti zahodu, hkrati pa naj bi orkan med potjo čez polotok Jukatan oslabel. Po dozdajšnjih podatkih orkan ni povzročil večje gmotne škode ali terjal smrtnih žrtev.

Mehiške oblasti so za letoviški otok Cozumel in območje južno od arheološkega najdišča Tulum do meje z Belizejem razglasile nevarnost orkana. Na obalnih območjih so preventivno evakuirali okoli 1300 ljudi. Mehiške oblasti so pripravile tudi več kot 200 začasnih bivališč, kamor bi se lahko zateklo več kot 80 tisoč ljudi. V pripravljenosti je okoli tisoč mehiških vojakov. Opozorilo pred orkanom velja tudi v Belizeju, kjer je bil Ernesto tako kot v Gvatemali in Hondurasu razlog za obilno deževje. O močnih nalivih poročajo tudi iz mehiških zveznih držav Quintana Roo, Campeche in Tabasco.

Po napovedih vremenoslovcev naj bi Ernesto še danes dosegel Mehiški zaliv, pozneje pa bo mehiško obalo znova dosegel v zvezni državi Veracruz.

Ne spreglejte