Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 8. 2014,
12.39

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jamajka homofobija

Torek, 5. 8. 2014, 12.39

3 leta

Na karibskem otoku skorajda vsakodnevno napadajo homoseksualce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jamajka velja za sinonim ležernosti in paradigme Živi in pusti živeti. Toda resnica je daleč od tega, Jamajka je otok, prežet s sovraštvom do pripadnikov homoseksualne skupnosti.

Država z enim najvišjih odstotkov umorov na svetu je vodilna tudi po številu napadov na geje. Samo letos je bilo devet umorov homoseksualcev. "Nasilje nad homoseksualci se je z Jamajke preneslo tudi na druge karibske otoke, zdaj narašča tudi na Sv. Luciji," je za Guardian dejal Dane Lewis, direktor jamajškega LGBT-foruma J-Flag. Nasilje nad homoseksualci je na Jamajki prisotno že nekaj časa. Že leta 2002 sta dva jamajška moška dobila azil v Veliki Britaniji, ker je bilo njuno življenje v domovini ogroženo in zaradi "velike stopnje homofobije na Karibih". Organizacije za človekove pravice Jamajko uvrščajo med najbolj negostoljubne države za homoseksualce. Skorajda dnevno poročajo o napadih na geje, po podatkih J-Flaga je bilo v letih 2009 in 2012 vsaj 231 napadov s hudimi telesnimi poškodbami.

Umorjen, ker se je oblekel v dekle Eden najodmevnejših primerov nasilja je smrt 16-letnega Dwayna Jonesa, transseksualnega najstnika, ki so ga umorili julija lani. V šoli so ga nenehno nadlegovali, češ da je poženščen. Oče ga je pri 14 letih vrgel iz hiše, češ da ne bo imel takega otroka.

Živel je pri sosedih, pozneje pa se s še dvema transseksualnima prijateljema preselil v barako. A pri 16 letih je bil že mrtev: njegovo truplo so našli pretepeno, prebodeno, ustreljeno in povoženo z avtomobilom. Njegov greh: na ulični zabavi se je pojavil oblečen v žensko. "Ko sem videla njegovo truplo, sem začela jokati. Bilo je boleče videti takega," je za AP tedaj dejala njegova prijateljica Khloe.

Brezdomni gejevski najstniki Mladi homoseksualci se na Jamajki vsakodnevno srečujejo z nasiljem. O tem govori tudi dokumentarec Young And Gay: Jamaica's Gully Queens, ki je nastal v produkciji Vice News. Prikazuje skupnost transseksualnih moških, ki so vsakodnevno žrtve napadov s steklenicami in pretepanja. Večina jih je brezdomcev, saj so jih družine pregnale z njihovih domov prav zaradi njihove spolne usmerjenosti. Živijo dobesedno pod zemljo, saj so si zatočišče našli v opustelih jarkih. Najhuje je ponoči, ko se bojijo, da jih bodo napadli v spanju. Večina jih ima brazgotine, ki so jih dobili v takih napadih.

"Če na Jamajki izvejo, da si gej, si skoraj že mrtev," je za Reuters priznal jamajški gej, ki so ga pri 13 letih sošolci pretepli na šolskem avtobusu in hoteli njegovo priznanje, da je gej.

Sodomija – deset let prisilnega dela Homofobija na Jamajki je zmes kolonialne dediščine in gorečih evangeličanskih pridigarjev, ki vneto pridigajo proti gejem in javno pozivajo k linčem. Kar 80 odstotkov Jamajčanov je proti gejem. Čeprav v državi homoseksualnost ni zakonsko prepovedana, še vedno velja star britanski kolonialni zakon, ki sodomijo kaznuje z desetimi leti zapora in prisilnega dela.

Jamajška premierka Portia Simpson Miller je sicer že leta 2012 napovedala, da se bo zavzela za spremembo tega zakona, a od tedaj se ni nič spremenilo. Se pa je na Karibih maja razplamtela javna debata o homoseksualnosti, ko je Caleb Orozco iz Belizeja tožil državo zaradi neustavne kriminalizacije homoseksualnosti. Tudi na Jamajki so tako protesti v podporo homoseksualne skupnosti in proti njej.

Pred brezdomnimi jamajškimi geji je še dolga pot do priznanja enakosti z drugimi državljani, a kljub temu imajo vsaj malo upanja. Dolgo časa je policija trdila, da niso nič drugega kot žeparji, zdaj pa se je policija v Kingstonu odločila, da bodo razmislili o odprtju zavetišča za brezdomne geje. Tako bodo, če ne drugega, lahko vsaj spali brez strahu, da bi jih ponoči kdo porezal s steklenico.

Ne spreglejte