Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
7.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

8

Natisni članek

terorizem sodišče Japonska

Petek, 6. 7. 2018, 7.41

5 let, 9 mesecev

Na Japonskem usmrtili smrtonosnega vodjo kulta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

8

Na Japonskem so danes usmrtili sedem članov kulta Aum Shinrikyo, med njimi njegovega vodjo Shoka Asaharo. Leta 1995 so z živčnim plinom sarin na tokijski podzemni železnici izvedli napad, v katerem je bilo ubitih 13 ljudi, več tisoč pa jih je potrebovalo zdravniško pomoč.

Usmrtitve z obešanjem, ki so jih izvršili v zaporu v Tokiu, je potrdilo japonsko ministrstvo za pravosodje.

Ministrica za pravosodje Yoko Kamikawa je na novinarski konferenci povedala, da je usmrtitve odredila po zelo temeljitem premisleku. "Menim, da je neizogibno, da izvajamo smrtno kazen za resne, ostudne zločine," je dejala.

Obsojeni zaradi zločinov, v katerih je umrlo 27 ljudi

63-letni Asahara, čigar pravo ime je Chizuo Matsumoto, in 12 članov kulta je bilo obsojenih na smrt zaradi serije zločinov, v katerih je bilo ubitih 27 ljudi, med drugim 13 v napadu s sarinom na podzemni železnici v Tokiu.

Ministrica za pravosodje je navedla, da so bili poleg Asahare usmrčeni še Tomomitsu Niimi, Yoshihiro Inoue, Tomomasa Nakagawa, Kiyohide Hayakawa, Masami Tsuchiya in Seiichi Endo. Kamikawa ni hotela povedati, zakaj je bilo za usmrtitev izbranih prav teh sedem obsojencev. Njihovi sodni postopki so se končali januarja letos.

Vlada sprejela ukrepe za preprečitev morebitnega maščevanja kulta

Šest članov sekte še čaka na izvršitev smrtne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga je pred tem potrdil usmrtitev Asahare in dejal, da je policija sprejela vse ukrepe, da bi preprečila morebitno maščevanje članov kulta zaradi usmrtitve.

Leta 1995 prebodli vrečke s smrtonosnim plinom

20. marca 1995 so člani sekte Aum vstopili v več vlakov tokijske podzemne železnice in z dežniki prebodli plastične vrečke, v katerih je bil smrtonosni plin.

Pripadniki kulta so želeli s tem dejanjem preprečiti načrtovano racijo japonske policije na sedežu sekte ob vznožju japonske svete gore Fudži.

Asahara je izkoristil duhovno krizo

Asahara je sekto Aum ustanovil leta 1984, svojim privržencem pa obljubljal boljše življenje in razsvetlitev. Asahara je izkoristil duhovno krizo, ki je nastala po gospodarskem razcvetu na Japonskem in v kateri so se mlajši Japonci začeli zatekati k novim religijam in sektam. Leta 1995 je imela sekta več kot 15 tisoč članov, po aretaciji Asahare maja istega leta pa se je preimenovala v Aleph.

Sarin je smrtonosen živčni plin, ki so ga nacisti v taboriščih uporabljali že med drugo svetovno vojno. Je brez barve in vonja. Para je težja od zraka, zato se koncentrira pri tleh. V vlažnem okolju se hitro razgradi, vendar se z višanjem temperature kljub vlagi njegova obstojnost veča. Kemično orožje sarin so leta 1938 v Nemčiji odkrili štirje znanstveniki, po katerih je plin tudi dobil ime.

Michael Jackson
Trendi Fotografije zvezdnikov, kot jih še niste videli #foto
Donald Trump
Novice Kitajska odgovarja ZDA s povračilnimi ukrepi
Dacia Lodgy 1.5 DCi
Avtomoto Sedem sedežev za 16 tisočakov: Preveč ali odličen nakup?
Ne spreglejte