SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Japonskem obeležujejo obletnico cunamija in jedrske katastrofe

0,03

termometer

Fukušima geigerjev števec radioaktivni odpadki sevanje
Umrlo je več kot 18.500 ljudi. Foto: Reuters

Na Japonskem danes obeležujejo osmo obletnico rušilnega potresa, ki je sprožil uničujoč cunami in povzročil tudi eno najhujših jedrskih nesreč v Fukushimi. Osrednji spominski slovesnosti bodo imeli v Tokiu in na severovzhodu Japonske, kjer je bilo največ od skupno 18.500 žrtev katastrofe.

Slovesnosti v Tokiu se bodo udeležili tudi številni preživeli in svojci umrlih v tej naravni nesreči. Prišli bodo tudi princ Akishino, princesa Kiko in premier Shinzo Abe.

Katastrofo na severovzhodu Japonske je 11. marca 2011 sprožil eden najmočnejših potresov v zgodovini merjenj. Imel je magnitudo 9. Ker je imel žarišče pod morjem, je sprožil velikanski cunami, ki je dobesedno odplaknil celotna priobalna območja. Umrlo je več kot 18.500 ljudi.

Fukušima geigerjev števec radioaktivni odpadki sevanje Foto: Reuters

Strokovnjaki menijo, da je bilo odpravljanje posledic nesreče več ali manj neuspešno

Zalilo pa je tudi nuklearko v Fukushimi, ki je potem zaradi izpada napajanja ostala brez hlajenja reaktorja. V treh od šestih reaktorjev je prišlo do taljenja sredice in posledično do eksplozije, ki je v okolje spustila velike količine radioaktivnega materiala. Zaradi radioaktivne kontaminacije je moralo območje zapustiti več sto tisoč ljudi.

Obsežna dela, da bi odpravili posledice jedrske nesreče, so potekala več let. Strokovnjaki sicer menijo, da so bila ta dela bolj ali manj neuspešna.

Vendarle je japonska vlada pred dvema letoma znova dopustila vračanje v mesta v okolici nuklearke v Fukushimi, ki leži kakih 230 kilometrov severovzhodno od Tokia. A to vračanje zaradi strahu pred kontaminacijo poteka precej počasi.

Fukušima geigerjev števec radioaktivni odpadki sevanje Foto: Reuters

Fukušima Novice Sodišče Japonski naložilo nove odškodnine zaradi Fukušime Fukušima Novice Sedem let od rušilnega potresa in cunamija v Fukušimi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin