Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2019,
6.54

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Janusz Wojciechowski zaslišanje Evropska unija

Torek, 1. 10. 2019, 6.54

4 leta, 6 mesecev

Poljski komisarski kandidat mora na popravni izpit, Bogovič bi mu pokazal rdeč karton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Janusz Wojciechowski | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljak Janusz Wojciechowski, kandidat za komisarja za kmetijstvo, mora na popravni izpit. Poljak je prvi kandidat, ki bo po zaslišanju dobil dodatna pisna vprašanja. Če odgovori ne bodo zadovoljivi, pa bo moral znova na zaslišanje, ki v drugo traja do uro in pol, so odločili koordinatorji odbora, ki ga je zaslišal.

Kritičen je bil tudi evropski poslanec v kmetijskem odboru Franc Bogovič, ki je nad odgovori izjemno razočaran, saj meni, da ni kandidat predstavil niti enega konkretnega predloga, kako bo poskrbel za svetlejšo prihodnost evropskih kmetov. "Bojim se, da Janusz Wojciechowski ni pravi človek za ta položaj, zato pričakujem, da mu bodo koordinatorji odbora za kmetijstvo pokazali rdeč karton," je poudaril v pisni izjavi.

Bogovič je bil še posebej razočaran nad njegovo zadržanostjo do predloga reforme SKP, ki jo je predlagal aktualni komisar za kmetijstvo Phil Hogan, in ki podaja jasno zavezanost modernizaciji in digitalizaciji evropskega podeželja ter s tem Pametnim vasem, za kar sta se tako Bogovič kot Hogan osebno prizadevala.

Opozoril na samomore med francoskimi kmeti

Wojciechowski je bil dvanajst let evropski poslanec, dolga leta član odbora za kmetijstvo, ki ga je danes zaslišal, nato pa tri leta član Evropskega računskega sodišča, kjer se je prav tako ukvarjal s kmetijskimi temami.

Svoj uvodni nagovor je začel s pesimistično sliko stanja v kmetijstvu, s "šokantno informacijo", kot se je izrazil: v letih 2005-2015 smo v EU izgubili štiri milijone kmetij, v času triurnega zaslišanja bo brez kmetij in s tem brez službe ostalo več kot sto kmetov. Opozoril je tudi na samomore med francoskimi kmeti.

Realna slika stanja v evropskem kmetijstvu je po njegovih besedah ključna, zato bo, če bo potrjen kot komisar, najprej pripravil posebno poročilo o trenutnih razmerah.

Vseskozi je izpostavljal tudi potrebo po dolgoročni strategiji za evropsko kmetijstvo in svojo odločno podporo ozelenitvi kmetijstva ter ukrepom v pomoč malim in srednjim kmetijam, še zlasti družinskim.

Novice Pod palcem ima več kot pet milijonov: bodo evroposlanci zavrnili kandidatko iz Hrvaške? #video

Več vprašanj se je nanašalo na izzive, ki jih evropskemu kmetijstvu prinašajo mednarodni trgovinski sporazumi, na primer z državami Mercosurja, in protekcionistična politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V razpravi je bilo očitno, da Wojciechowski kot dolgoletni član parlamentarnega odbora za kmetijstvo pozna njihov jezik: predlogi komisije niso biblija, pripravljen je na dialog z njimi, vsekakor bo pomagal irskim, španskim in vsem drugim kmetom, ki potrebujejo pomoč.

Trije kandidati že s pozitivno oceno

Bolgarka Marija Gabriel, kandidatka za komisarko za inovacije in mlade, Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika za medinstitucionalne odnose in predvidevanja, ter Irec Phil Hogan, kandidat za komisarja za trgovino, so po neuradnih informacijah že dobili pozitivne ocene odborov, ki so jih zaslišali.

Kandidatka za komisarko za notranje zadeve o reformi azilne politike

Švedska kandidatka za evropsko komisarko za notranje zadeve Ylva Johansson je na zaslišanju poudarila pomen reforme azilne politike. Trenutna dublinska uredba namreč ne deluje več, je dodala. Konkretnih predlogov za spremembe sicer ni navedla. Zagovarja sicer organiziran sprejem beguncev iz kriznih območij, zakonito priseljevanje, integracijo in sodelovanje s partnerji zunaj EU. Je pa priznala, da v prvih sto dnevih na položaju še ne namerava predstaviti predlogov.

Na zaslišanju se sicer Johanssonova, ki ne velja za sporno kandidatko, ni izkazala za zelo pripravljeno, saj je več evropskim poslancem dejala, da jim bo odgovorila kasneje.

Med drugim se je izognila odgovoru na vprašanje evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD) o širitvi schengenskega prostora, tudi na Hrvaško. Ob tem je Fajonova vprašala, ali lahko država izpolni pogoje, če ne spoštuje vladavine prava.

Glede nadzora na notranjih mejah EU, o čemer je prav tako postavila vprašanje Fajonova, pa je Johanssonova dejala, da se obstoječih nezakonitih praks na notranjih mejah ne more dopustiti. Vendar pa ni za sprožitev postopkov proti kršiteljicam.

Zatrdil je, da bo, če bo potrjen, razmere pozorno spremljal in prihodnje leto pripravil oceno učinkov trgovinskih sporazumov za kmete, ki po njegovih besedah ne smejo biti žrtve trgovinskih sporazumov.

A očitno to ne bo dovolj. Več poslancev mu je očitalo premalo konkretne odgovore. Matt Carthy iz vrst levice je dejal, da se bodo verjetno znova srečali. Neuradno je slišati, da bo Poljak verjetno dobil dodatna pisna vprašanja, morda pa bo potrebno še nadaljevanje zaslišanja.

Težave je imel že z lastnimi potnimi stroški

Vprašanja članov odborov za kmetijstvo in okolje, ki so ga izprašali, so bila vsebinska, precej tehnična. Skoraj se je prebil do konca brez omenjanja nedavno končane preiskave evropskega urada za boj proti goljufijam Olafa. A zadnje vprašanje se je nanašalo na to preiskavo.

Evropski poslanec iz vrst desnosredinske EPP, Luksemburžan Christophe Hansen, ga je vprašal, kako bo skrbel za tretjino proračuna unije, kolikor znašajo sredstva za skupno kmetijsko politiko, ko pa je imel težave že z lastnimi potnimi stroški. Spodbijal je tudi Poljakovo trditev, da je nepravilno izplačan denar vrnil na lastno pobudo.

Olaf je sicer konec minulega tedna končal preiskavo, v kateri ugotavlja, da je potrebna vrnitev nezakonito izplačanih 11.243 evrov zaradi nepravilnosti pri povračilu njegovih potnih stroškov iz časa, ko je bil evropski poslanec.

Wojciechowski je danes zatrdil, da je ta denar vrnil na lastno pobudo pet mesecev pred začetkom preiskave, ki jo je Olaf sprožil julija 2016. "Niti en evro ni bil zlorabljen," je poudaril.

kolaž
Novice Von der Leynova zahteva nova evropska komisarska kandidata

Poljak je sicer ranljiv tudi, ker je kandidat vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki je zaradi spornih pravosodnih reform pod drobnogledom EU in sodi v evropsko družino zmernih evroskeptikov ECR, ki ni med najmočnejšimi v EU.

Kljub temu bruseljski viri napovedujejo, da parlament verjetno ne bo zahteval njegovega skalpa, saj naj bi se zadovoljil z že padlima kandidatoma Romunije in Madžarske. Poljska je zaradi obljube po boljšem resorju tudi že enkrat zamenjala kandidata. Sprva je bil namreč za to predviden šef kabineta predsednika države Krzysztof Szczerski.

Romunija predlaga dva komisarska kandidata

Romunska vlada pa je danes predlagala dva nova komisarska kandidata, potem ko Rovana Plumb ni dobila zelene luči. V Bukarešti so zdaj predlagali evropskega poslanca Dano Niceja in namestnico zunanjega ministra Melanio-Gabrielu Ciot, je poročala romunska televizija Digi24.

Ne spreglejte