Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
9.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

črni trg dojenček Indonezija revščina

Nedelja, 12. 5. 2013, 9.57

7 let, 12 mesecev

Na indonezijskem črnem trgu prodajo na tisoče dojenčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novorojeni otroci so predmet donosne izmenjave na indonezijskem črnem trgu. Številni svoj nov dom najdejo v tujini.

V državi v teh dneh poteka sojenje, ki razkriva razširjenost trgovanja z dojenčki v tej državi v jugovzhodni Aziji. Trgovci z belim blagom k materam s ponudbo pristopijo že med nosečnostjo ali pa kmalu po porodu. Državna komisija za zaščito otrok ugotavlja, da je bilo v zadnjih 15 letih prodanih več tisoč otrok.

Leta 2004 je na dan prišla zgodba avstralskega para, ki je domneval, da bosta dojenčka posvojila po legalni poti, ko pa sta želela urediti državljanstvo za svojega otroka, so avstralske oblasti ugotovile, da je posvojitev nezakonita in da v ozadju stoji indonezijska agencija, ki se ukvarja s preprodajo otrok.

Sojenje skupini preprodajalcev Indonezija je sicer že leta 1983 sprejela zakonodajo, ki naj bi preprečevala zlorabe posvojitvenih agencij, vendar dejansko je tovrstno prakso zgolj potisnila v podzemlje. Januarja je džakartska policija aretirala skupino šestih žensk, obtoženih kupovanja in prodaje dojenčkov ob visokih pribitkih. Več denarja se po navadi najde v tujini, zato tja tudi potuje več otrok. Prihodnji teden se bo začelo sojenje obtoženim ženskam. Policija trdi, da so potencialne žrtve iskale na porodniških oddelkih in v zdravstvenih ambulantah, osredotočale pa so se na revne oziroma samske ženske. "Posel je dogovorjen, preden se otrok rodi," je za Sydney Morning Herald povedal vodja preiskave Hengki Hariadi.

Prekupčevanje na industrijski ravni z ogromnimi zaslužki Mama je za svojega otroka od skupine dobila od 1,6 do 2,5 milijona rupij, kar je približno od 120 do 190 evrov. Za državo, kjer je mesečni zaslužek za mnoge tudi do stokrat manjši, je to veliko. Sledil je zdravstveni pregled dojenčka in urejanje papirjev, za kar so poskrbeli podkupljeni javni uradniki. Na koncu je kriminalna organizacija otroka prodala za približno 70 milijonov rupij oziroma 6400 evrov – torej s 3500-odstotnim zaslužkom. Operacija je potekala na industrijski ravni. Na mobilnem telefonu ene izmed obtoženih so našli okoli 40 slik otrok. Aretacije so začeli januarja, oblastem pa je v tem času uspelo dobiti nazaj 5 otrok. Dva sta še v bolnišnici, preostali v sirotišnici. Obtoženim grozi 15 let zaporne kazni.

Razširjena praksa Ne gre za prvi primer preprodaje otrok, vendar dejstvo, da se je skupina s tovrstnim poslom ukvarjala že 20 let, dokazuje, da gre za izredno razširjeno prakso v državi, kjer je legalna posvojitev sicer izredno zahtevna. Hkrati v državi vlada huda revščina, številna rojstva pa so slabo dokumentirana. Redki primeri prekupčevanja z ljudmi sploh pridejo do sodišča.

Ne spreglejte