SiolNET. Novice Svet
0,59

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:16

  Avstrija

Na Hrvaškem zrahljali protikoronske ukrepe

0,59

termometer

Hrvaška
Danes uveljavljeni ukrepi bodo na Hrvaškem veljali do 15. junija Foto: AP

Na Hrvaškem so danes nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim lahko otroci do 12. leta starosti v državo vstopijo brez negativnega testa na okužbo s koronavirusom. V minulih 24 urah so ob 5.273 testih potrdili 321 novih okužb. Umrlo je še 11 covidnih bolnikov.

Otroci do 12. leta starosti od polnoči za vstop na Hrvaško ne potrebujejo negativnega testa na novi koronavirus oziroma jim ni treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so covid preboleli, so potrdili na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.

Z današnjim dnem so ukinili tudi omejitve o dovoljenem številu potnikov v javnem prevozu. Še naprej je obvezna uporaba obraznih mask, je določil hrvaški štab civilne zaščite.

Število ljudi, ki se lahko udeležijo javnih dogodkov, so zvišali na 100. Gostinci, ki strežejo hrano, lahko sprejmejo goste tudi v zaprtih delih lokalov in ne samo na terasah. Vsi gostinski lokali lahko obratujejo do 23. ure, prav tako pekarne, igralni saloni in stavnice. Prodaja alkoholnih pijač je prepovedana med 23. in 6. uro.

mejni prehod, Hrvaška Novice Negativni PCR-test ostaja pogoj za vrnitev iz Hrvaške

Na zasebnih zabavah in pogrebih prav tako ni več omejitve števila ljudi. Poročne zabave so še zmeraj prepovedane, a z izjemo. Organizatorji lahko dobijo dovoljenje za poročno zabavo z največ 120 povabljenimi. Udeležili se je bodo lahko samo tisti, ki so pred več kot 14 dnevi prejeli drugi odmerek cepiva proti covidu-19 ali so bili cepljeni s cepivom, za katerega zadostuje en odmerek. Na porokah so lahko tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali imajo negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši kot 48 ur.

Število udeležencev na kulturnih in umetniških prireditvah kot tudi na verskih dogodkih je odvisno od velikosti prostora, in sicer najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca. Vsi javni dogodki lahko potekajo do 23. ure. Znova lahko obratujejo plesne šole in otroške igralnice, dovoljeni so treningi športnikov v zaprtih prostorih.

Število okuženih se znižuje

Na Hrvaškem se število na novo okuženih z novim koronavirusom že nekaj tednov manjša. Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji petek, ko so našteli 525 novih primerov ob 5.829 testih.

V državi je 2,726 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju so 904 covidni bolniki, med njimi jih 95 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Doslej se našteli 355.617 okuženih, umrlo je 7.992 covidnih bolnikov. Do četrtka zvečer so porabili 1.686.585 odmerkov cepiva proti covidu-19. Z dvema odmerkoma so cepili 446.276 ljudi.

AstraZeneca Novice Nemci v cepivu AstraZenece odkrili nečistoče Čoln. Plovilo. Ladja. Posel danes Lastniki plovil na Hrvaškem, pozor: to morate urediti čim prej
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 13:16 28.05.2021

  Avstrija

  Avstrijci se bodo lahko 10. junija razveselili novih sprostitev v javnem življenju. Lokali bodo lahko odprti do polnoči in bodo lahko sprejemali več gostov, medsebojna varnostna razdalja bo le še en meter, maske zunaj ne bodo več obvezne, znova bodo dovoljena potovanja z avtobusi ter srečanja zborov in godb. S 1. julijem sledijo še nove sprostitve.

  Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napoved sprostitev danes pospremil z besedami, da obstaja razlog za "veliko zadovoljstvo za vseh področjih" ter za pozitiven pogled na prihajajoče mesece.

  Zadovoljen je tako z napredkom pri cepljenju proti covidu-19 - s prvim odmerkom je bilo cepljenih že 40 odstotkov prebivalstva - kot tudi s trendom upadanja števila okužb z novim koronavirusom in obeti za naprej. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je pod 40, število covidnih bolnikov v bolnišnicah pa je prav danes prvič po osmih mesecih padlo pod 500. Obenem je število brezposelnih prvič po dolgem času nižje od 400.000.

  Osnova za postopno sproščanje zajezitvenih ukrepov, ki bo sledilo v razmaku treh tednov, je tako po njegovih besedah zdaj "idealna". Vendarle pa je kancler sodržavljane posvaril pred pretiranim pogumom in objestnostjo.

  Pred napovedjo daljnosežnih sproščanj se je Kurz danes na Dunaju osebno sestal z vsemi devetimi deželnimi glavarji, prisotni so bili tudi nekateri ministri in predstavniki občin.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin